El passadís d'un hospital, amb una llitera, i al cercle, uns peus d'un bebè subjectes per una mà

SOCIETAT

Un bebè de tan sols 1 mes, primera víctima mortal del brot de tosferina a Espanya

La tosferina es prevé amb la vacuna, però, en aquest cas, la mare no s'havia vacunat durant la gestació

El brot de tosferina que afecta Espanya des de l'any passat ja s'ha cobrat una víctima mortal. Es tracta d'un nadó de tot just un mes, "sense afeccions de risc". Pel que sembla, la mare "no s'havia vacunat durant la gestació".

El petit hauria mort a la segona meitat del 2023, com recull l'informe del Centre d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III. Al llarg de l'any passat van diagnosticar 2.560 casos, amb 111 hospitalitzacions. Des d'aquest any se li sumen 5.242 persones més.

Això suposa que la malaltia ja l'han contret més de 7.800 persones des que va començar el brot de tosferina. Però tot fa indicar que la xifra anirà a més durant les properes setmanes.

Aquest informe no aclareix la comunitat autònoma on va tenir lloc la mort, ni tampoc aporta més detalls sobre el cas. L'únic que es coneix amb exactitud és que des de començament del 2024 no hi ha hagut més morts per aquesta malaltia, segons Sanitat.

Però sí que afegeixen a l'estadística un cas de gravetat en un altre lactant no vacunat que va requerir ingrés a l'UCI a Màlaga.

La recomanació per combatre la tosferina

En situacions d'"alta circulació de tosferina", com l'actual, la prioritat és "la prevenció de les hospitalitzacions i les morts en els menors d'un any". Els experts sostenen que resulta essencial "vigilar les cobertures de vacunació a les gestants" i als nadons en els primers mesos.

Recorden des del Centre Nacional d'Epidemiologia la importància que es vacunin a l'edat indicada al calendari. En cas que tinguin pendent alguna dosi, és important que puguin rebre-la tan aviat com sigui possible.

La vacuna es converteix en el millor remei per prevenir la tosferina. S'administra en cinc dosis, i la primera la rep la mare a partir de la setmana 27. Al bebè se li donaran dues més en el segon i quart mes de vida.

Amb 11 mesos es procedeix a posar una primera dosi de record, i una altra en complir els 6 anys.

Què és la tosferina

La tosferina és una malaltia provocada per un bacteri molt contagiós, el Bordetella pertussis. Els símptomes es divideixen en dos períodes. La primera s'allarga durant un parell de setmanes i apareix amb febre, tos ocasional i congestió nasal, semblant a qualsevol infecció respiratòria.

Un cop passada la segona setmana sorgeixen els símptomes més preocupants, amb atacs de tos pràcticament incontrolables. En alguns casos arriben a provocar problemes per respirar, derivant fins i tot a la mort.

➡️ Societat

Més notícies: