Detall de paella en cercle vermell sobre fons de carrer de supermercat

SOCIETAT

Avís de l'OCU sobre les paelles dels supermercats: molta atenció

Envasar aquest plat no només pot ser un delicte per als més puristes, sinó també un risc per a la salut dels consumidors

L'augment del consum de plats precuinats i preparats ha desplaçat en gran manera la cuina tradicional. Per una banda, els ritmes del dia a dia són cada dia més frenètics.

De l'altra, l'assequibilitat, practicitat i qualitat del menjar precuinat, ens facilita la vida força. Tot i això, no sempre podem estar segurs de tenir la garantia d'aquesta última qualitat.

Aquest canvi en els hàbits alimentaris ha portat a una varietat més gran de productes refrigerats. Inclosa la paella, un plat emblemàtic de la Comunitat Valenciana i ja fins i tot símbol del nostre país.

Per a alguns puristes de la seva comunitat d'origen, es podria considerar un pecat consumir la paella envasada. Però el debat sobre la paella precuinada va més enllà del sabor, ja que se'n qüestiona el valor nutricional.

L'OCU analitza les paelles de diversos supermercats

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat cinc paelles adquirides a diverses cadenes de supermercats. Incloent paelles de marisc, paelles mixtes i arròs amb secret ibèric i bolets.

L'anàlisi revela un problema comú. Un excés de sal, amb una ració mitjana que conté 4,9 grams. Una quantitat massa propera al límit diari de 5 grams establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Un altre aspecte problemàtic d'aquests plats és la presència de nombrosos additius. Com, per exemple, agents de textura, emulsionants, conservants, acidificants i antioxidants.

Maltodextrina, aromes, fosfats, midó modificat, colorants, extracte de llevat i goma de xantana. Aquests ingredients també són comuns en productes ultraprocessats i es troben a la llista d'ingredients d'aquestes paelles.

L'aparició d'aquests components a les receptes de conservació dels productes precuinats és un problema. Ja que, segons assenyala l'OCU, afecta la qualitat de l'aliment i així la nostra salut.

L'OCU es mostra contundent amb els resultats

A més, alguns d'aquests plats són alts en greixos, derivats principalment d'olis com el de gira-sol i el d'oliva. Productes com Bo de Debo i Eroski contenen gairebé 30 grams de greix, encara que els valors de greixos saturats són baixos. Ara bé, segons desataca l'OCU, el sabor no n'és el punt fort.

Pel que fa al sabor, el producte més ben valorat en aquesta anàlisi va ser l'arròs Hacendado amb secret ibèric i bolets. El que col·loca Mercadona en una bona posició pel que fa a menjar natural.

Sigui com sigui, és certa la presència d'excés de sal i l'abundància d'additius i ingredients industrials. Per això, l'OCU desaconsella el consum habitual d'aquests productes precuinats i ultraprocessats.

Preus i ofertes actualitzats el dia 12/02/2024. Poden patir modificacions o cancel·lacions, i E-Notícies no es fa responsable dels possibles canvis.