Muntatge d'uns nens menjant amb la mare i una noia dient 'no' amb el dit

Avisen del sopar que molts pares donen als seus fills: no és gens sa encara que ho sembli

Moltes famílies hi recorren setmanalment

Alimentar els més petits de la casa pot ser tot un desafiament, sobretot quan es tracta de fer que mengin verdures i peix. Sembla que aquests aliments tenen un superpoder per convertir-se en els dolents més temuts pels nens.

Però no us preocupeu, ja que no és una missió impossible. En aquest article no només us donarem alguns consells pràctics. Si no que també us explicarem tres raons per treure un aliment de la dieta dels vostres fills.

Hi ha la creença que és saludable

Sovint alguns aliments semblen més saludables que altres perquè contenen tipus específics de proteïnes. No obstant això, en aquest sentit afecten des del tractament que es dona al menjar a afegits com a conservants o colorants.

Als menjadors escolars hi ha un plat que mai falla per la seva popularitat entre els nens. Estem parlant ni més ni menys que les cruixents i saboroses barretes de peix.

El problema dels fabulosos ditets de lluç o similars és que no deixen de ser un aliment ultraprocessat i ultracongelat.

És sorprenentment fàcil i relativament ràpid de preparar. Per això s'ha convertit en una opció setmanal per a moltes famílies a Espanya i a tot el món.

El sabor i la textura del menjar fregit no té res a veure amb el menjar real. Les barretes de peix , encara que poden semblar una opció convenient i apetitosa per alimentar els teus fills, no són l'opció més saludable.

Barretes de peix i la mà amb el polze mirant cap avall
Les barretes de peix predominen als menjadors escolars | Getty Images Signature, Jaruka

De fet, els ditets de lluç poden no ser beneficioses per a la dieta dels teus petits. Per començar, solen estar fets de peix blanc processat i arrebossats.

I és que, durant el seu procés de fabricació, es poden perdre molts dels nutrients essencials presents al peix fresc. A més, la capa d'arrebossat sovint conté additius i greixos poc saludables.

Alt contingut de greixos saturats i calories

Les barretes de peix solen ser altes en greixos saturats a causa de l'arrebossat i el fregit. El consum excessiu de greixos saturats no només pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars i obesitat en els nens.

Si no que també solen ser força calòriques. El que pot contribuir a l'excés de pes i la manca de nutrients a la dieta dels teus fills.

Així mateix, cal destacar un altre aspecte. Per mantenir les barretes de peix en bon estat durant un període prolongat, sovint s'hi afegeixen additius i conservants.

Aquests poden incloure sabors artificials, colorants i altres ingredients que poden no ser saludables. I en alguns casos, poden desencadenar al·lèrgies o intoleràncies en els nens.

El peix i els nens

Tal com hem pogut veure fins ara, sembla que els nens tenen un radar intern. Poden detectar fins a la més petita presència de peix als seus plats i utilitzar-lo com a excusa per rebutjar el menjar.

Muntatge amb el taulell d'una peixateria i un cercle amb diverses arengades amuntegades
Els peixos tenen el seu propi cicle biològic i hi ha un moment de l'any en què el consum és més òptim | Getty Images Pro, Kzenon

Tot i això, el peix és una font important d'àcids grassos omega-3, fonamentals per al desenvolupament cerebral i la salut cardiovascular. No et rendeixis perquè hi ha maneres de superar aquest desafiament aquàtic.

Fes-ho divertit. Transforma l'hora de dinar en un emocionant joc creant plats colorits. Tot alhora que uses la teva imaginació per donar formes divertides al peix.

D'aquesta manera, ja veuràs com els nens estaran més disposats a provar alguna cosa nova si sembla una aventura. Alhora, també pots involucrar els teus fills en la preparació dels àpats.

Permet-los triar les verdures o el peix al supermercat i deixar que participin en la cuina. Quan els nens se senten part del procés, és més probable que estiguin disposats a tastar nous aliments.