Muntatge d'un paisatge plovent i la imatge de Mario Picazo a l'esquerra

'Ronda de tempestes intenses': Mario Picazo avisa del que passarà aquesta setmana

S'acosten pluges i tempestes intenses a moltes zones del país

Mario Picazo ha avisat d'una "ronda de tempestes intenses" que s'acosta aquesta setmana. Això marca el final de l'estiu i dona pas a una inestabilitat atmosfèrica a diverses comunitats, especialment a l'est peninsular, Melilla i Balears.

L'expert ha assenyalat que la protagonista d'aquesta inestabilitat climàtica podria ser una DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts). Segons Mario Picazo, aquesta sèrie de tempestes intenses estaran acompanyades de temperatures més fresques del que és habitual per a aquesta època de l'any.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

El retorn de la DANA

Mario Picazo ha advertit que, segons les previsions, aquesta DANA podria tornar a afectar Espanya els pròxims dies. Si això es compleix, les regions més afectades serien l'est peninsular, Melilla i les Balears, on s'esperen tempestes particularment intenses.

L'impacte d'aquesta ronda de tempestes intenses no es limitarà a les zones costaneres. L'entrada d'aire fred a les capes superiors de l'atmosfera provocarà la formació de fortes precipitacions al vessant de la mediterrània, afectant una àmplia extensió del territori peninsular.

Un tàlveg s'espera que recorri gran part del territori, generant condicions atmosfèriques inestables i possiblement perilloses per a les regions afectades. El tàlveg pot causar pluges intenses i tempestes elèctriques al seu camí. Es preveu que s'allunyi cap a l'est a partir de dijous, però fins aleshores s'esperen condicions climàtiques adverses a nombroses àrees d'Espanya.

Enfonsament de les temperatures

S'espera que aquesta disminució dràstica del termòmetre es produeixi a partir de dijous. Amb màximes que podrien baixar entre 5 i 10 graus per sota del que es considera normal per a aquesta època de l'any.

Un cotxe de color negre travessant una basa d'aigua enmig d'un xàfec
Les precipitacions i les tempestes afectaran moltes zones del territori | Europa Press

Segons el portal especialitzat eltiempo.es, hi ha la probabilitat que dimarts s'aïlli una DANA de la circulació general al sud-oest. Aquesta podria avançar cap al nord-est, agreujant encara més la situació.

A aquest component meteorològic s'hi afegeix la presència d'aire fred a nivells mitjans de l'atmosfera. Si bé dimarts podria marcar l'inici d'aquest procés, s'espera que sigui a partir de dijous quan se senti amb més intensitat. Les màximes es veuran afectades i algunes zones podrien experimentar temperatures inusualment baixes per a aquesta època de l'any.

Tot i això, hi ha un raig d'esperança a l'horitzó, ja que es pronostica una millora en les condicions climàtiques cap al cap de setmana.

La previsió de pluges per a aquesta setmana

L'inici de les precipitacions començaran avui mateix. Les primeres precipitacions entraran pel nord-oest del país. Durant el dia d'avui, un tàlveg s'estendrà cap a l'est, generant pluges a Melilla i al sud-est de la península Ibèrica.

A la segona meitat del dia, aquestes pluges avançaran cap a l'est d'Andalusia, la Regió de Múrcia, el País Valencià i les Illes Balears.

Dimecres tindrem fortes pluges i tempestes a l'est. Durant la matinada de dimecres, es preveuen fortes pluges i tempestes a la Comunitat Valenciana i Balears. Aquestes condicions meteorològiques es mantindran fins al migdia a l'arxipèlag, però s'estendran cap a l'est de Catalunya alhora que disminueixen a la Comunitat Valenciana.

Persona subjectant un paraigua i caminant sota la pluja
Aquest dimecres es preveuen fortes pluges a l'est de la península | Getty Images

Dijous arribaran pluges a diverses regions. La resta d'Espanya es mantindrà en general sense pluges dimecres. Tot i això, no es descarta que puguin sorgir pluges a Galícia al llarg de la tarda a causa de l'entrada d'un front.

Amb el transcurs de les hores, s'espera que aquest front avanci i deixi precipitacions. Sobretot, al Cantàbric, Castella i Lleó i el centre peninsular dijous.

A la tarda, també caldrà treure el paraigua a Extremadura, Aragó, la Comunitat de Madrid i el nord-oest de Castella-la Manxa. En tot cas, es tractaran d'episodis de pluges febles en aquestes regions.