Muntatge amb una imatge de fons d´una cantonada de la teulada d´una casa amb pluja caient i un mapa d´Espanya del 3 de setembre de 2023

Avís de l'AEMET pel cap de setmana: canvi de temps brusc i arriben les pluges

Aquest cap de setmana s'espera un import canvi a tot el país

Segons l'última alerta emesa per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el panorama meteorològic a Espanya es prepara per a un gir durant el cap de setmana que ve.

Serà a través d'un despenjament d'una DANA. Un fenomen que comportarà un canvi dràstic en les condicions climàtiques i la promesa de pluges generalitzades.

L'avís de l'AEMET pel cap de setmana

Els experts de l'AEMET han estat observant el desenvolupament d'un tàlveg atlàntic que es pronostica s'aïllarà de la circulació general. Per tant, donant origen a la formació d'una DANA. Aquesta situació generarà una atmosfera inestable, particularment a la regió occidental de la península.

S'anticipen precipitacions generalitzades i sostingudes que podrien venir acompanyades de tempestes a pràcticament tot el territori nacional, amb l'excepció de les Illes Canàries. Tot i això, encara persisteix certa incertesa sobre les àrees més afectades per les pluges.

Divendres servirà com a dia de transició cap a la transformació climàtica. Un front fred avançarà a través de Galícia, contribuint a l'inici de les precipitacions a l'extrem nord-oest i la franja costanera cantàbrica.

Dona amb un paraigua al carrer al mig d'un temporal de pluja
S'anticipen pluges i tempestes a gairebé tot el país | Europa Press

A mesura que avanci el dia, aquestes pluges s'estendran cap a dins. Amb la probabilitat que es generin tempestes a la regió de l'alt Ebre, així com a zones muntanyoses de l'est peninsular. Aquestes tempestes podrien venir acompanyades de ruixats intensos en alguns punts.

No obstant això, serà dissabte quan la DANA es formi per complet, portant una onada de pluges que abastarà tota la Península Ibèrica i les Illes Balears. Aquest fenomen se centrarà principalment a la regió occidental de la península, on les precipitacions seran persistents des de les primeres hores del matí.

Tot i que és possible que les tempestes també es facin presents, s'espera que siguin menys freqüents a la part sud-oest del país. S'aconsella fer una atenció especial a la vall de l'Ebre i al nord-est peninsular.

Aquest és el panorama pel cap de setmana

L'Agència Estatal de Meteorologia ha detallat que les precipitacions i tempestes predominaran a gran part del país durant tot el cap de setmana. S'espera que aquesta inestabilitat es concentri a la regió de la Mediterrània.

Per diumenge, les expectatives són similars, amb un patró climàtic que persistirà a la majoria del territori espanyol. La inestabilitat que caracteritza aquest període es traslladarà cap a la Mediterrània, on s'anticipa la presència d'un vent fort de llevant, un fenomen que aportarà humitat procedent del mar.

Aquestes condicions seran propícies per augmentar les precipitacions. Podrien tornar-se persistents en àrees del nord-est abans d'estendre's a la resta del territori en forma de ruixats acompanyats de tempestes.

La presència constant de nuvolositat i les pluges pronosticades crearan un ambient veritablement tardorenc els propers dies. Per tant, cal centrar-se en els termòmetres. S'espera que les temperatures experimentin un descens considerable, situant-se per sota de les marques típiques per a aquesta temporada.

Aquest refredament ja és perceptible en les temperatures mínimes, que amb prou feines superen els 20º C a la major part del territori nacional. El començament de la setmana següent tampoc es perfila com una millora en termes de clima.

Tot i els esforços per predir l'evolució de la DANA, la incertesa encara persisteix. Tot i això, la tendència general suggereix que la inestabilitat continuarà els primers dies de la setmana que ve, amb la possibilitat de ruixats a diversos punts del país. Experts meteorològics destaquen la necessitat esperar fins a 24-48 hores abans d'obtenir una previsió fiable.