Muntatge d'una fruiteria i en dos marcs una foto de síndries i una altra de melons

Com el meló i la síndria: l'altra fruita que també estem pagant més cara aquest any

La sequera afecta novament el sector agroalimentari espanyol

En un escenari marcat per altes temperatures i estrès hídric, el sector agroalimentari espanyol s'enfronta a nous desafiaments.

La sequera, un fenomen recurrent en els darrers anys, està tenint un impacte significatiu en la producció de cítrics al país.

La Taula de Preus de Cítrics del Consolat de la Llotja de València ha donat a conèixer el seu butlletí setmanal més recent. Aquest ha assenyalat un augment dels preus en origen de la taronja.

Aquest fenomen no és només un reflex de les condicions climàtiques adverses. Si no també d'una sèrie de factors interconnectats que estan afectant la indústria.

Causes dels augments de preus

El principal factor darrere de la pujada de preus al sector de cítrics s'atribueix a la disminució de l'oferta. Especialment a l'àrea de la conca mediterrània.

Les condicions meteorològiques extremes que han caracteritzat l'any actual, considerat un dels més calorosos a nivell global segons els registres històrics, han tingut un paper crucial en aquesta situació.

Segons el portal especialitzat Fresh Plaza, la sequera ha estat particularment severa en algunes comunitats, com ara l'andalusa i les regions del nord d'Àfrica que subministren cítrics a Espanya.

Muntatge amb diverses fruites tallades a trossos i un cercle amb taronges amuntegades
La taronja puja de preu a causa de la sequera | Getty Images Pro

Desafiaments climàtics i factors agregats

A més de la sequera, altres factors han exacerbat la situació. Els esdeveniments de pedra o calamarsa que han passat els últims mesos han tingut un impacte negatiu a les collites.

La coincidència d'altes temperatures durant la primavera amb les etapes de floració i quallat de les fruites, sumada a un període fred inusual al maig ia les precipitacions persistents al juny, ha creat un còctel de condicions desfavorables per al desenvolupament adequat dels cultius.

Aquests factors combinats han portat a una previsió de collita més reduïda, cosa que contribueix a l'augment dels preus.

Impacte en els preus i varietats de cítrics

Les variacions en els preus de diferents varietats de cítrics reflecteixen la complexitat de la situació actual. En el cas de la Navelina, s'ha observat un rang de preus de 0,206 a 0,30 euros per quilogram.

Pel que fa a l'Okitsu, els preus fluctuen entre 0,289 i 0,35 euros per quilogram. Per a l'Oronules, la forquilla de preus va des de 0,50-0,67 euros per quilogram.

Similarment, la Marisol presenta una variació de 0,289-0,45 euros per quilogram. Per acabar, les varietats Clemenules i Orogrande mostren preus oscil·lants de 0,32 a 0,40 euros per quilogram.

El sector agroalimentari s'enfronta a un repte constant

La sequera i les condicions climàtiques extremes continuen sent un desafiament constant per al sector agroalimentari espanyol, però no només en la producció de cítrics.

Muntatge amb el fons ple de taronges i un marc amb una imatge d'un suc de taronja
La taronja també ha pujat bastant de precu aquest any | Foodiesfeed, narong27

Els augments de preus són una conseqüència directa de la disminució de l'oferta per una collita més reduïda, influïda per una sèrie de factors climàtics i ambientals adversos.

En aquest context cal destacar que, el juny del 2022, els compradors van estar disposats a pagar fins a 12 euros per melons i síndries als supermercats.

En aquest moment, aquest alt preu es va atribuir a la desaparició del producte marroquí i al retard de diverses setmanes a la collita com a resultat de les pluges i les fredes temperatures primaverals.

Menys melons i síndries aquest estiu

Des de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ho van assegurar i així va ser. Aquest estiu hi ha hagut molts menys melons i síndries disponibles a les botigues que en anys anteriors.

De fet, a causa del retard de les campanyes d'hivern provocat per les condicions climàtiques, els productors de productes com a tomàquet i cogombre també van haver de prendre mesures. Així que van reduir la superfície que cultivaven en aproximadament un 20%.