Dues persones caminant d'esquena per un bosc i una imatge superposada de diversos aliments com ara baies, fruita i verdures

Els aliments que no et poden faltar si vols que la teva pell estigui jove molt anys

Descobreix els aliments que no poden faltar a la teva dieta si vols que la teva pell sembli jove

Per aconseguir una pell saludable i radiant, hem d'incloure a la nostra rutina una hidratació adequada i una alimentació equilibrada.

Hi ha alguns nutrients essencials que tenen un paper clau en l'aparença de la nostra pell.

T'expliquem a continuació les millors vitamines que pots prendre per evitar l'envelliment de la pell.

Les millors vitamines per evitar l'envelliment de la pell

Una dieta rica en nutrients, juntament amb altres hàbits de vida saludable, poden prevenir certes patologies i fins i tot l'envelliment prematur de la pell.

Aquestes són les vitamines que no hauries d'oblidar incloure a la teva rutina de pell:

Vitamina A

La vitamina A juga un paper important en la salut de la pell i pot tenir beneficis antienvelliment. La vitamina A, en particular, el retinol, s'ha demostrat que estimula la producció de col·lagen. És una proteïna que dóna a la pell la seva elasticitat i fermesa.

A mesura que envellim, la producció de col·lagen disminueix, cosa que pot portar a l'aparició d'arrugues i flacciditat de la pell. A més, també ajuda a reduir l'aparença de taques fosques i dany solar a la pell, cosa que pot ser una preocupació comuna per a les persones que envelleixen.

No obstant això, és important saber que els efectes anti-envelliment de la vitamina A poden ser més efectius a la pell quan s'aplica tòpicament. Com per exemple en cremes i locions per a la pell, en lloc de consumir-la com un suplement.

A més, cal seguir les recomanacions d'ús i aplicació d'aquests productes per evitar irritacions a la pell.

Muntatge amb una imatge de fons de julivert esmicolat en una taula i dues imatges superposades, d'uns pebrots vermells i de diversos kiwis en un recipient
Hi ha una sèrie d'aliments que aporten les vitamines necessàries a la pell | Getty Images

Per obtenir una dosi de vitamina A diària hem de menjar aliments com la pastanaga, el meló, l'enciam o la carbassa.

Vitamina C

La vitamina C és un antioxidant soluble en aigua que es troba en molts aliments, com ara cítrics, baies, pebrots i fulles verdes. També es ven com a suplement dietètic. La vitamina C té un paper important en la producció de col·lagen i en la protecció de la pell.

A mesura que envellim, la producció de col·lagen disminueix, cosa que pot portar a l'aparició d'arrugues i flacciditat de la pell. La vitamina C pot ajudar a reduir l'aparició d'arrugues i millorar l'aparença general de la pell. A més a més, la vitamina C també pot ajudar a reduir la inflamació i millorar l'elasticitat de la pell.

La vitamina C també és important per a la salut general, ja que ajuda a enfortir el sistema immunològic. A més, pot protegir contra malalties cròniques com ara malalties cardíaques i càncer.

Per obtenir una dosi de vitamina C diària hem de menjar aliments com la taronja, el kiwi, el bròquil, el meló o els tomàquets.

Vitamina E

La vitamina E és un antioxidant soluble en greix que es troba en molts aliments, com ara olis vegetals, nous i llavors. La vitamina E també es ven com a suplement dietètic i s'ha estudiat pel possible paper en la prevenció de l'envelliment.

La vitamina E pot ajudar a protegir les cèl·lules del cos contra el mal dels radicals lliures, que poden contribuir a l'envelliment ia l'aparició de malalties cròniques. També pot ajudar a protegir la pell dels danys causats per lexposició al sol i a altres factors ambientals.

Alguns estudis suggereixen que la vitamina E pot ajudar a reduir l'aparició d'arrugues i millorar l'aparença general de la pell. Tot i això, els resultats d'aquests estudis no són concloents i es necessiten més investigacions per confirmar aquests beneficis.

Muntatge d´una noia menjant meló i una imatge d´un sencer partit per la meitat
El meló, per exemple, és una fruita amb grans beneficis, que aporta moltes vitamines | PixaBay, Lifestock

Pot tenir altres beneficis per a la salut, com ara la protecció del sistema nerviós i la reducció del risc de malalties.

Per obtenir una dosi de vitamina E diària hem de menjar aliments com la fruita seca com les nous o les ametlles, el bròquili, l'alvocat o els espinacs.

Vitamina D

La vitamina D és una vitamina soluble en greix que es produeix a la pell quan s'exposa a la llum solar. També es troba en certs aliments i es ven com a suplement dietètic.

La vitamina D exerceix un paper important en l'absorció de calci i la salut òssia, però també s'ha estudiat pel seu possible paper en l'envelliment.

A mesura que envellim, la pell es torna menys eficient per produir vitamina D i els nivells de vitamina D al cos poden disminuir.

Això pot augmentar el risc de pèrdua de massa òssia i fractures en persones grans. La vitamina D també pot tenir un efecte positiu en el sistema immunològic i en la funció cognitiva.

Per obtenir una dosi de vitamina D diària hem de menjar aliments com el fetge de diversos animals com el boví o el bacallà, també altres aliments com el rovell d'ou i el formatge, o els peixos grassos.