Una dona ventant-se amb una va per no passar tanta calor

Alerta per calor extrema aquest dimecres a la nit: 8 comarques estan avisades

Continuen els episodis de calor extrema a Catalunya

Aquest any, el mes d'agost ha arribat amb força. De fet, des de principis de mes els meteoròlegs ja van alertar que estem en un mes «molt càlid a la meitat sud, i fresc al nord del país». La calor cada dia va a més, i les temperatures cada cop són més altes.

Tot i la petita treva de temperatures de fa unes setmanes, la calor no cessa. De fet, segons la predicció del Meteocat, les temperatures s'apujaran aquest cap de setmana, coincidint amb l'inici d'un nou episodi de calor que s'allargarà fins a mitjans de la setmana que ve.

Els termòmetres, a l'alça

Abans que comenci aquest nou de temperatures extremes, haurem de fer front a la meteorologia d'aquest cap de setmana. Aquest dimecres, 16 d'agost, la jornada ja és calorosa. S'espera que vagi acompanyada de núvols alts que creuaran el territori d'oest a est durant el dia i, per tant, no es descarta que caiguin alguns xàfecs febles i aïllats.

Durant el matí els ruixats podran caure al litoral central i al sud. En canvi, a la tarda, podrien arribar ruixats del terç oest. Pel que fa a les temperatures, superaran els 30ºC a tot el territori català i seran molt semblants a les que es van registrar aquest dimarts, 15 d'agost.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 16 d'agost a la tarda a Catalunya
Aquest dimecres, 16 d'agost, el sol predominarà a tot el territori. | Meteocat

La màxima d'aquest dimecres serà de 36ºC al Pirineu i a Ponent, 33ºC a les Terres de l'Ebre, 32ºC al Camp de Tarragona, 33ºC al Penedès, 34ºC a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, 36ºC a les comarques de Girona i, 34ºC a les comarques centrals. Pel que fa a les temperatures nocturnes, aquestes seran altes. De fet, el Meteocat ha activat una alerta.

Continuen les nits càlides

Un nou episodi de temperatures extremes es a punt d'arribar i, per això, cada cop els termòmetres aniran marcant temperatures més altes. Tot i que les temperatures diürnes d'aquest dimecres són, més o menys, semblants a les de dimarts, els termòmetres no es relaxaran a la nit.

Per tal d'alertar la situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'alerta groga per calor nocturna a 8 comarques de Catalunya. Concretament, l'alerta afectarà les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat i el Barcelonès.

L'alerta s'activarà aquesta nit, concretament, a les 02.00 h de la matinada i, no es desactivarà fins divendres que ve, 18 d'agost, a les 08.00 hores del matí. Per tant, les properes dues nits seran caloroses, les temperatures rondaran els 24ºC.

Dijous, 17, estabilitat meteorològica

Tal com ha informat el Meteocat, l'episodi d'altes temperatures començarà a partir d'aquest cap de setmana. En conseqüència, la temperatura d'aquest dijous serà alta, semblant a avui dimecres, però estarà lluny de la que viurem els dies vinents.

Aquest dijous es preveu que sigui una jornada molt estable i assolellada, encara que amb algun núvol a la costa. Pel que fa a les màximes, seran molt semblants a les d'aquest dimecres: a tot el territori català se superaran els 30ºC i la màxima serà de 35ºC a les comarques de Lleida.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 17 d'agost a Catalunya
Les dues properes nits seran molt càlides. | Meteocat

Tot i que tot pot canviar fins a l'últim moment, tot indica que el cel es mantindrà estable i els termòmetres aniran a l'alça. Des del Meteocat ja han indicat que caldrà seguir amb precisió la meteorologia dels pròxims dies, ja que s'espera que s'encenguin alertes noves.