Persones amb paraigües caminant pel carrer mentre fa un temporal de pluja i vent

Pluges i tempestes a tot Espanya aquest cap de setmana: l'AEMET activa les alertes

Es preveuen pluges i tempestes durant tot el cap de setmana

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat alertes davant de la imminent arribada de pluges i tempestes. Amenacen de causar estralls a diverses zones del país. Aquesta setmana ha estat marcada per la inestabilitat climàtica, amb fortes tempestes que han deixat inundacions a moltes zones.

Inestabilitat des d'avui mateix

Segons indica eltemps.cat, la inestabilitat es farà notar des d'avui mateix. S'espera que sigui una jornada plujosa a tot el territori, especialment al centre i a l'est del país.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Els meteoròlegs prediuen que serà un dia caracteritzat per fortes tempestes i xàfecs. Cap a la tarda, encara que la inestabilitat disminuirà al sud-est, es mantindrà a la meitat nord, el centre i l'oest del país.

Dissabte a la matinada portarà una mica de respir en termes de pluges, malgrat que aquestes encara persistiran a l'interior del país. Tot i això, a mesura que avanci el matí, un front fred associat a la borrasca freda aïllada s'aproximarà per l'oest. Portarà més pluja a regions com Extremadura, Galícia i Castella i Lleó.

Aquestes precipitacions s'intensificaran a la tarda en aquestes àrees i avançaran lentament cap a l'est. Al mateix temps, a l'est del país, es formaran tempestes durant la tarda, cosa que agreujarà encara més la situació meteorològica.

Diumenge a la matinada veurà com el front fred arribi a l'interior peninsular. Resultarà en pluges febles que persistiran durant gairebé tota la jornada a la franja central del país.

A la tarda, les tempestes tornaran a fer acte de presència. Tant a l'oest com a l'est d'Espanya, i algunes podrien ser localment intenses.

Dilluns s'anticipa com la darrera jornada en què Espanya es veurà afectada per la borrasca freda aïllada i els seus efectes. Durant la matinada, es preveuen pluges més rellevants al nord-oest, els Pirineus i Catalunya.

A mesura que avanci el dia, s'esperen ruixats a nombroses regions del país. Les pluges podrien intensificar-se al Cantàbric, cosa que requerirà precaucions addicionals per part de la població.

Muntatge on la carretera és molt mullada per la pluja i una altra imatge on apareix un retrovisor amb bones vistes i sense gotes d'aigua
Les tempestes faran acte de presència a Tant a l'oest com a l'est d'Espanya | Getty Images, Getty Images Signature

El fenomen meteorològic que amenaça el país

Una borrasca freda aïllada és un fenomen meteorològic que es caracteritza per la formació d'una baixa pressió atmosfèrica a la superfície terrestre. Principalment, associada a un embossament fred a les capes altes de l'atmosfera.

Inicialment, es forma un tàlveg que provoca un embossament fred en altura. No obstant això, a les capes baixes i a la superfície es desenvolupa una baixa pressió atmosfèrica, cosa que es tradueix en una borrasca freda aïllada.

Les borrasques, en generar àrees de baixa pressió, solen estar associades amb condicions meteorològiques adverses, com ara pluges, vents i, de vegades, tempestes. En aquest cas, la formació d'una borrasca a les capes baixes de l'atmosfera està relacionada amb la previsió de pluja. Les baixes pressions solen atreure la humitat i generar condicions propícies per a la precipitació.

Persona amb un impermeable sota la pluja
Una borrasca freda aïllada pot portar pluges, vents i tempestes de manera generalitzada | Getty Images

Les temperatures baixaran a tot el país

Pel que fa a les temperatures, durant el desenvolupament d'una borrasca freda aïllada, es produeix un descens a les temperatures. Especialment a les regions afectades per les precipitacions i el mal temps.

Aquest refredament es deu a diversos factors, com la nuvolositat associada a les borrasques. Bloqueja la radiació solar directa i l'entrada d'aire fred a la circulació atmosfèrica del sistema.

S'espera que les temperatures màximes baixin notablement a diverses regions d'Espanya a causa de la influència de la borrasca. Al sud, el centre i l'est del país, s'anticipa una disminució a les màximes. Aquesta variació a les temperatures és comuna quan s'experimenten condicions meteorològiques adverses associades a la formació de borrasques.