Aquest any ha comportat una sèrie d'ajudes destinades a pares i mares solters i separats que enfronten el desafiament de criar els seus fills en un entorn monoparental.
Les institucions públiques d'Espanya, com l'Institut Nacional de la Seguretat Social, han implementat mesures per alleujar la càrrega financera i donar suport a aquests valents progenitors.
Entre les noves prestacions es troben aquelles relacionades amb el naixement o l'adopció de fills, així com l'assistència per tenir fills a càrrec. Aquestes mesures estan dissenyades per fer front als reptes únics que enfronten les famílies monoparentals al país.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Un dels ajuts clau que ha experimentat canvis el 2023 és la prestació per naixement o adopció. La recent actualització d'aquest ajut ha modificat els requisits, enfocant-se ara en famílies monoparentals o en què els pares tinguin reconegut un nivell significatiu de discapacitat. Per ser elegible, el pare o la mare ha de tenir una discapacitat de com a mínim un 65 %.
Una altra ajuda essencial per als pares i mares és la prestació per fill a càrrec. Aquesta assistència econòmica està destinada a proporcionar un suport financer per a cada fill a càrrec, independentment de si són fills biològics o adoptats.
Un dels aspectes destacats d'aquesta prestació és la seva accessibilitat. Sobretot, per a pares amb fills menors que presenten una discapacitat d'almenys el 33 %.
A més, aquesta prestació també s'estén a fills més grans de 18 anys que enfronten una discapacitat més severa, amb una discapacitat superior al 65 %. La prestació per fill a càrrec s'atorga dues vegades l'any amb un interval de sis mesos entre els pagaments.
L'IMV ha esdevingut una font essencial de suport per a les famílies que lluiten per mantenir un equilibri financer en temps d'incertesa. Per qualificar per a aquesta prestació, els pares han de complir certs requisits i no superar certs límits d'ingressos.
Aquests límits varien segons la quantitat de fills a càrrec i el nombre d'adults a la unitat de convivència.
El sol·licitant ha d'estar aturat i tenir fills menors de 26 anys a la unitat familiar. Si s'han esgotat les prestacions per desocupació i els ingressos mensuals són inferiors al 75 % del salari mínim interprofessional, es pot optar pel subsidi per desocupació amb responsabilitats familiars.
Aquest subsidi presenta una quantia fixa mensual del 80 % de l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples. Equival a 480 euros al mes el 2023. La durada varia segons l'edat del sol·licitant i el temps de desocupació.
Les comunitats autònomes han establert salaris socials o rendes mínimes d'inserció per a persones en risc d'exclusió social amb recursos insuficients.
Aquestes rendes són gestionades a escala autonòmica i poden ser compatibles amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Això no obstant, aquests ajuts no es concedeixen de manera supletòria, sinó que complementen altres prestacions.
Aquest ajut es destina als pares amb fills entre 0 i 3 anys. Els beneficiaris poden ser mares a l'atur, mares que treballen a temps parcial o complet, famílies monoparentals, pares que han perdut la parella i fins i tot pares del mateix sexe.
Aquesta ajuda pot ser cobrada mensualment o desgravada a la declaració de la Renda per una quantia total de 1200 euros a l'any.
Aquest permís és aplicable als pares i mares amb fills menors de 8 anys que necessiten tenir-ne cura. A partir de l'agost del 2024, aquest permís haurà de ser retribuït.