Imatge de fons d'una caixa de Paracetamol, juntament amb dues imatges més en primer pla, una de diverses fruites amuntegades i una altra d'una dona amb cara de sorpresa

SOCIETAT

Sanitat ho deixa clar: les 2 fruites que és millor evitar si et prens un paracetamol

Des de l'AEMPS han publicat un informe que adverteix de quin tipus d'aliments és millor no menjar a l'hora de prendre un paracetamol

El Ministeri de Sanitat sol donar algun avís important a la població, i és que quan es tracta de salut, tota prevenció és bona. Així, des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), han volgut recordar algunes dades rellevants sobre un dels medicaments més usats a Espanya, el paracetamol.

Han publicat un informe amb les vostres dades bàsiques, com la forma d'administració, possibles efectes secundaris o dosis adequades. I hi ha una cosa que ha cridat especialment l'atenció.

És una especificació que té a veure amb la forma d'administració d'aquest fàrmac. Si ens parem a pensar, una de les coses que molts tenim per costum en prendre certs medicaments és menjar una mica abans. Això se sol fer per si ens va malament prendre'l amb l'estómac buit.

Des de l'AEMPS ara han deixat clar que amb el paracetamol això no sempre és bo, i és que pot interferir amb els efectes desitjats.

Millor no menjar aliments rics en carbohidrats, com la pera o la poma

És cert que no interferirà en la capacitat del fàrmac. No obstant això, sí que ho farà en el seu temps d'absorció, és a dir, en la velocitat a què fa efecte. A l'informe publicat per Sanitat, a través de l'AEMPS, avisen d'això.

"Amb la presa concomitant de paracetamol i aliments el temps d'absorció de paracetamol augmenta", s'assegura. És a dir, que si el que busques és que et faci efecte el més ràpid possible, així no ho aconseguiràs.

De fet, des de la mateixa AEMPS afirmen una cosa important. "Per a un alleugeriment ràpid del dolor, prendre el medicament sense menjar, especialment si aquest presenta un alt contingut en carbohidrats". I aquí hi ha la dada crucial, la dels carbohidrats.

I és que el motiu principal pel qual l'efecte triga a arribar és perquè molts aliments "disminueixen la motilitat i el temps de trànsit gastrointestinal". És a dir, que faran que el paracetamol s'absorbeixi més lentament i no pugui fer la seva funció al 100 % de forma ràpida.

A més, com més carbohidrats tingui un aliment, pitjor. És per això que molts consideren que prendre fruita amb el paracetamol no és una bona idea. I la pera o la poma estarien entre les pitjors fruites per prendre, amb alts nivells de carbohidrats.

Esmentem aquestes fruites perquè és normal que ens vinguin a la ment quan prenem qualsevol fàrmac. Com hem dit, molts tenim el costum de menjar alguna cosa en prendre un medicament. Això és, generalment, perquè hem sentit molt que és la manera d'evitar que ens faci mal a l'estómac.

I si ens prenem el paracetamol a hores que no són les del dinar o el sopar, a allò que solem recórrer és al més fàcil, una fruita. És un aliment que es menja ràpidament i no té gaire quantitat, per la qual cosa és ideal. Però compte, perquè algunes no t'aniran tan bé com creus.

La poma o la pera no serien bones opcions si el que vols és que el paracetamol et faci efecte ràpid. Però no són les úniques, per exemple el plàtan tampoc, en tenir força carbohidrats, de la mateixa manera que el raïm.