Dona caminant pel carrer a ple temporal de pluja i un cercle amb el mapa d'avisos meteorològics de l'AEMET

L'AEMET avisa del temps que tindrem divendres: fins a 15 zones en alerta

Les pluges i el vent no es retiraran del tot, i l'aire fred es començarà a deixar notar

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat avisos a fins a 15 comunitats aquest divendres, per pluja, vent o fenòmens marítims. I és que seguirem notant els efectes de les borrasques Aline i Babet .

Les pluges s'aniran desplaçant d'oest a aquest, i seran més abundants i acompanyades de tempestes a Galícia. Podrien ser localment forts al Cantàbric i als Pirineus. La previsió de l'AEMET també preveu que aquestes precipitacions afectin altres punts de la Península encara que amb menys intensitat. Seria el cas del terç nord, sistemes Central, Penibètic i Ibèric, sense descartar episodis tempestuosos a Catalunya i les Balears.

Mapa de la previsió de temps per divendres, 20 d'octubre de 2023 a les 11 hores
Aquesta és la previsió del temps pel divendres, 20 d'octubre al matí | AEMET

Amb el pas de les hores aniran remetent a gairebé tot el país excepte al Cantàbric, on plourà tot el dia. Les temperatures per a aquest divendres, a més, aniran descendint de manera generalitzada i acusada. De fet s'esperen gelades febles als Pirineus ia zones de muntanya del nord i centre.

Els valors tèrmics més grans es localitzaran a l'entorn del Mediterrani i el sud peninsular. Múrcia, Castelló de la Plana, Alacant i Barcelona rondaran màximes de 25ºC, mentre que a capitals com Sevilla, Còrdova o Cadis s'assoliran els 23º.

Per la seva banda, al Cantàbric amb prou feines arribaran als 20ºC. La caiguda dels termòmetres serà més acusada en punts del centre, on arribaran als 14ºC a Lleó o 17ºC a Madrid.

Els avisos activats per l'AEMET per aquest divendres

Pel que fa als avisos, els més extensos seran els avisos per pluges intenses. Hi haurà avisos taronja per grans acumulacions al Pirineu aragonès i català. A més, també hi ha avís groc per pluges a altres punts de Catalunya, les Illes Balears, Conca, Jaén, el nord de Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia i Astúries.

Mapa dels avisos meteorològics previstos per al divendres, 20 d'octubre de 2023
Hi ha fins a 15 zones amb avisos meteorològics previstos per divendres | AEMET

El mal estat del mar ha portat a activar l'avís vermell a tot el litoral cantàbric, és a dir, a Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc. A més, hi haurà avisos taronja per mala mar a Catalunya, les Illes Balears i els punts d'Andalusia.

A més, hi ha avisos taronja per vent a Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc i les Balears. En altres comunitats com Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, La Rioja, Navarra, Aragó, Castella-la Manxa, Andalusia, la Regió de Múrcia, el País Valencià i Ceuta, hi ha activat l'avís groc.

NOVETAT WHATSAPP: Nou Canal del Temps a Catalunya! Fes clic aquí per apuntar-te ara

La situació millora a partir de dissabte

A partir de dissabte la situació pot millorar, almenys quant a avisos. Únicament hi haurà alerta groga per mala mar a Almeria i Tarragona a primera hora del dia.

El cap de setmana s'obre amb una certa inestabilitat, però amb menys abundància de precipitacions que en dies anteriors. A Galícia i el Cantàbric es preveu intervals ennuvolats amb precipitacions disperses, que seran més notables a la costa gallega.

Al nord-est de Catalunya i als Pirineus hi haurà xàfecs ocasionals que afectarien l'est de les Balears, sent més intensos al nord-est català. Amb el pas de les hores tendiran a remetre a totes aquestes zones.

A més, no es descarten possibles precipitacions a Extremadura i oest d'Andalusia. S'aprecia un lleuger descens de les temperatures, amb màximes que rondaran els 24-25 graus a punts de la costa mediterrània.

Mapa de previsió del temps per dissabte, 21 d'octubre de 2023
Aquesta és la previsió del temps pel dissabte, 21 d'octubre | AEMET

A Sevilla o Cadis arribaran als 22º, mentre que al Cantàbric amb prou feines arribaran als 20ºC. A punts de Palència i Lleó ja es començarà a notar el fred, amb mínimes de 4ºC.

Amb vista a diumenge s'observa en els models l'acostament d'un petit centre atlàntic de previsions baixes pel sud-oest. També d'un altre de més ampli pel nord-oest, encara que amb força incertesa en les seves trajectòries.

També us pot interessar: Les comunitats que no podran guardar el paraigua el cap de setmana

Segons detalla l'AEMET, a l'Andalusia mediterrània, vessant atlàntic i Estret s'esperen abundant nuvolositat, que s'anirà estenent pel nord i est. És probable també que es produeixin precipitacions, que serien més notables a l'oest de Galícia i sud-oest de la Península.

A la resta de la Península i Balears es començarà el diumenge amb cels clars, donant pas a nuvolositat mitjana i alta. Dins un marge d'incertesa, tampoc no es poden descartar les pluges en aquests punts. Les temperatures s'aproximaran molt a les registrades durant el dissabte.