Un home sota un paraigua mentre plou

L'AEMET avisa de les zones d'Espanya on continuarà plovent amb intensitat

A moltes zones del país continuaran amb tempestes i pluges torrencials

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit els ciutadans on s'espera que les pluges continuïn amb intensitat els próxims dies.

Tot i que el primer cap de setmana de setembre ja ha passat, sembla que el pitjor encara ha d'arribar. Sobretot, amb la possibilitat de pluges torrencials i tempestes insòlites a diverses parts del país.

L'AEMET ho avisa: el pitjor encara ha d'arribar

El cap de setmana passat, el país es va veure afectada per una devastadora DANA que va provocar pluges intenses a la regió del Mediterrani.

Tot i que aquesta zona va patir inundacions i desbordaments, altres parts del país es van lliurar d'aquests fenòmens meteorològics extrems. No obstant això, l'AEMET adverteix que la situació podria canviar ràpidament.

Les prediccions meteorològiques indiquen que les precipitacions continuaran sent un factor preocupant els próxims dies. L'AEMET ha informat que s'esperen "precipitacions localment fortes, sobretot de matinada, a llocs del centre, Andalusia i l'extrem nord-oest peninsular. A més, es preveuen intervals de vent fort de matinada a la zona de Llevant i Balears".

Aquesta mateixa nit, aquestes condicions ja s'han començat a manifestar en algunes comunitats.

La situació és particularment preocupant a les zones del centre, on les pluges persistents poden donar lloc a inundacions sobtades. Les autoritats locals han instat els residents a estar alerta i prendre precaucions addicionals, com evitar àrees inundades i assegurar-ne les propietats.

L'AEMET també ha posat èmfasi en la importància de seguir les recomanacions i alertes emeses per les autoritats competents. Gràcies a l'anticipació dels experts i les alertes activades, es va poder evitar una tragèdia més gran durant el cap de setmana passat, malgrat la intensitat de les pluges.

Dona subjectant un paraigua enmig d'un temporal de pluja i vent
Aquest cap de setmana passat, la DANA va provocar inundacions en alguns municipis de la zona centre del país | EFE

El pronòstic per a aquesta setmana

L'AEMET avisa que ens enfrontem a una setmana marcada per la persistència de condicions climàtiques inestables. Amb pluges i canvis a les temperatures que desafien les expectatives d'una tardor d'hora. L'Agència Estatal de Meteorologia adverteix que les pluges continuaran a diverses parts del país, especialment al centre, Andalusia i l'extrem nord-oest peninsular.

Segons l'AEMET, "predominarà la presència de cels ennuvolats amb precipitacions i algunes tempestes a bona part de la Península, excepte a l'extrem nord-est i a les Balears. En aquesta zona estarà poc ennuvolat o amb alguns intervals ennuvolats, però sense precipitació".

"Les precipitacions seran més probables i intenses a zones del centre, Andalusia i extrem nord-oest. Podran ser localment fortes o persistents, i sobretot de matinada. En general, tendiran a anar disminuint al llarg del dia."

Aquest pronòstic meteorològic ens indica que les pluges seran una constant a gran part del país durant la jornada de dilluns. Els residents de les àrees afectades han de mantenir-se alerta i prendre precaucions addicionals en cas d'inundacions sobtades o lliscaments de terra. La seguretat i la prevenció són fonamentals en situacions climàtiques impredictibles.

Persona subjectant un paraigua i caminant sota la pluja
Si resideixes en algunes d'aquestes zones, t'has de mantenir alerta i seguir les instruccions dels experts i les autoritats | Getty Images

Pel que fa a les temperatures, l'AEMET informa que no s'espera cap onada de calor. Tot i això, s'experimentarà un augment en el termòmetre a la meitat est peninsular i a les Balears. D'altra banda, es pronostica un descens de les temperatures a les Canàries i a l'oest de Galícia.

Aquests canvis a les temperatures poden generar un ambient més propi de l'estiu que de la tardor que s'apropava.

A més de les pluges i les variacions en les temperatures, s'anticipa que es produeixin episodis de vent a diverses regions, cosa que afegirà un factor addicional d'inestabilitat al clima. Els vents poden afectar la navegació marítima, així com la seguretat de les persones i les propietats a terra.