Dona subjectant un paraigua enmig d'un temporal de pluja i vent

L'AEMET avisa del que es forma al costat d'Espanya: fenomen inusual

Tornen les precipitacions a moltes zones del país

Després del pas devastador de la DANA pel nostre país, Espanya es troba en alerta novament. Un fenomen meteorològic inusual s'està gestant.

Per això, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit que s'espera que un nou sistema meteorològic afecti Espanya les properes setmanes.

Aquest fenomen rep el nom de 'efecte Fujiwhara' i promet desafiar les previsions meteorològiques.

Què és l'efecte Fujiwhara i per què es forma?

Per entendre-ho millor, cal endinsar-nos en els mecanismes darrere aquest fenomen.

L'efecte Fujiwhara, ha estat batejat amb aquest nom, en honor al meteoròleg japonès Sakuhei Fujiwhara. És un fenomen meteorològic que es produeix quan dos ciclons es troben a prop i comencen a interactuar de manera peculiar.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tot i que aquests ciclons poden estar separats per una distància considerable, les seves forces gravitacionals interactuen entre si, creant un efecte de retroalimentació mútua. La conseqüència més destacada d'aquesta interacció és que tots dos sistemes comencen a orbitar l'un al voltant de l'altre.

L'efecte Fujiwhara implica que dos sistemes meteorològics, en aquest cas, restes de la DANA i l'huracà Franklin, estan sent atrets mútuament i poden fusionar-se en una única borrasca.

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Aquest nou fenomen portarà a Espanya pluges torrencials | Europa Press

La intensitat i la direcció d'aquesta nova borrasca depenen de la força relativa dels ciclons involucrats. Si un és molt més fort que l'altre, dominarà i determinarà la trajectòria resultant.

Per tant, les restes de la DANA que van assotar Espanya estan en procés de ser absorbides per les restes de l'huracà Franklin, que es troba a l'altra banda de l'Atlàntic.

Els experts en meteorologia expliquen que el xoc entre aquests dos sistemes podria donar lloc a una nova borrasca, cosa que significa que les pluges torrencials podrien tornar a Espanya.

El mecanisme darrere aquest fenomen implica el transport d'aire càlid des de l'Amèrica del Nord cap a l'àrea peninsular. Aquest flux d'aire càlid és un dels factors clau que contribueixen a la formació de pluges intenses. Si l'efecte Fujiwhara es materialitza completament, les regions més afectades serien Galícia i el nord peninsular.

Tot i això, les pluges no es limitarien a aquestes àrees, ja que no es descarten precipitacions al centre i al nord-oest peninsular.

És perillós?

És un fenomen meteorològic que involucra la interacció de ciclons i que pot donar lloc a canvis significatius al clima. Aquest efecte tendeix a resultar en la convergència i la fusió dels sistemes meteorològics involucrats. Per tant, pot augmentar la intensitat de les pluges i tempestes.

El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units assenyala que, rares vegades, l'efecte Fujiwhara pot ser additiu quan els huracans es combinen.

El resultat seria la formació d'una tempesta més gran en lloc de dues de més petites. Això teòricament podria donar lloc al qual es coneix com un 'superhuracà'.

Un home sota un paraigua mentre plou
Al nord-oest d'Espanya s'esperen pluges abundants durant el cap de setmana | Getty Images

La previsió per a aquest cap de setmana

Segons l'AEMET, dissabte s'espera que un sistema de baixes pressions provinent de l'Atlàntic exerceixi la seva influència sobre la Península. Això es traduirà en un augment de la nuvolositat a gran part del país, amb possibilitat de ruixats i tempestes, a excepció de les àrees mediterrànies i l'interior nord-est.

Tot i això, es pronostiquen pluges abundants a l'extrem nord-oest d'Espanya. A zones com la Meseta, Cantàbric occidental també es preveuen pluges, encara que de menor intensitat i més disperses.

Diumenge es perfila com el dia que aquest sistema podria fer-se més evident a la Península. Això augmenta les preocupacions sobre les pluges i les condicions climàtiques adverses.

A més de les precipitacions, l'AEMET també ha advertit sobre un descens de les temperatures al terç oest peninsular. Fins i tot, també a l'altiplà sud i a les Illes Canàries.