Una imatge d'un cotxe aturat a la carretera amb un triangle de senyalització col·locat a terra i una altra imatge de mans d'una persona al volant d'un cotxe i tocant un botó de la ràdio

Compte a la carretera: els accidents al volant més comuns a Espanya

La llista negra de la DGT que va deixar més de 1000 morts el 2022

La Direcció General de Trànsit va fer un informe, publicat a principis del 2023, amb les dades detallades dels accidents de trànsit que van tenir lloc al nostre país l'any passat.

Les preocupants xifres deixaven clar que els morts per accidents de trànsit van ser 1145, suposant un 4% més de morts si els comparem amb 2021. Quant als ferits greus es van reduir un 10%, sent un total de 4008 persones les afectades en tal grau .

En aquest informe, la DGT ha posat de manifest quins són els accidents de trànsit més comuns a les nostres carreteres. Així les coses, el que encapçala la llista, sens dubte, són les sortides de la via.

I és que no estranya que aquest tipus d'accidents encapçali aquesta macabra llesta. Ho diem perquè en unes enquestes realitzades fa escassos mesos, fins a un 12% dels conductors admetia fer servir les xarxes mentre condueix.

Fins i tot aquest mateix percentatge confessa que se sol fer selfies quan va conduint. Quelcom molt perillós i que pot posar en risc la seguretat de la resta de conductors.

Col·lisions frontals i impacte de tercers

A més de la sortida de via, la col·lisió frontal és un altre dels accidents més freqüents a les nostres carreteres. I després podríem situar la col·lisió lateral, frontolateral, posterior i múltiple. Alhora, els atropellaments a vianants són un altre dels accidents que més solen veure's a les vies espanyoles.

Muntatge persona adormida al volant i rodona amb un xoc de cotxes
Les badades al volant, ja sigui usant el mòbil o en cas d'adormir-se, poden ser mortals | Industrial Photograph, Getty Images Signature

Un altre dels accidents més habituals són els impactes de tercers. I és que solen ser freqüents aquells conductors que han estat impactats per altres, comportant amb això diverses lesions com poden ser dorsàlgies o cervicàlgies.

Són un tipus de lesions que es manifesten un temps després de patir l'accident. Poden portar marejos, vòmits, vertigen o dolor intens de cap.

Manca de cinturó i atropellaments a usuaris vulnerables (motoristes i vianants)

Pel que fa a la manca de cinturó, aquest és un dels aspectes més urgents en els accidents de trànsit. No portar el cinturó augmenta l'índex de mortalitat i els ferits en estat greu després d'un accident.

Imatge de fons de diversos cotxes aparcats i una altra imatge de mans d'una persona al volant d'un cotxe
Cal anar sempre atent a la carretera per evitar accidents | JaruekChairak, Nednapa

Cal recordar que segons la DGT, un 25% de les persones que es van veure involucrades en un accident no portaven posat el cinturó en el moment del mateix.

S'ha vist que els usuaris més vulnerables són atropellats per les imprudències comeses pels conductors. En aquest grup s'inclouen tant els vianants com els motoristes.

Pere Navarro hi posava el focus i especialment en els motoristes que representen el 30% de les persones mortes a les ciutats espanyoles.

El cas de les carreteres convencionals

Això sí, on es produeixen més accidents, segons la DGT, són a les carreteres convencionals. La veritat és que s'hi produeixen un 73 % dels morts totals en accidents de trànsit. Els dies més proclius a succeir accidents són els laborables i especialment a les vies interurbanes.

I és que la mobilitat durant aquests dies és imparable. Tot i que des de les autoritats sempre es demana als ciutadans que agafin el transport públic i no tant el transport privat per acudir als seus llocs de treball.

Com a dada, certs informes de la Seguretat Viària Laboral d'Espanya del RACE exposen que al nostre país hi ha 500.000 accidents laborals amb baixes a l'any. I d'aquest mig milió de contratemps, al voltant del 15% responen a accidents de trànsit.