Pla curt de Geert Wilders de cara amb vestit i mirant cap a un costat
POLÍTICA

Països Baixos ja ha votat i ja s'intueix el canvi que pot viure Europa diumenge

Fins diumenge no es coneixeran els resultats definitius a les eleccions europees

Des d'ahir dijous fins diumenge, els europeus voten la confecció del Parlament Europeu per als propers cinc anys. El primer país a votar ha estat Països Baixos. Allà, els ciutadans van acudir dijous a les urnes per expressar la seva voluntat.

Fins diumenge, quan ja hagi votat Itàlia (serà a les 11 de la nit), no se'n coneixeran els resultats. Però els sondejos als Països Baixos ja mostren el canvi que pot viure el continent els propers anys. Un canvi que no és cap altre que l'auge dels partits identitaris.

Geert Winders es fa un selfie somrient al costat d'altres membres del seu partit, celebrant els bons resultats a les eleccions

Als Països Baixos, el vencedor de les eleccions europees seria la coalició de socialdemòcrates i els verds, que aconseguirien 8 euroescons (un menys que fa cinc anys). En segona posició se situaria el Partit per la Llibertat (PVV), liderat per Geert Wilders, que enviaria al Parlament 7 representants (actualment només en té un). I, encara que no descarten que els resultats finals permetin superar el bloc d'esquerres, igualment es tractaria del millor resultat de la història de la formació.

Geert Wilders ja va guanyar amb claredat a les últimes eleccions nacionals del novembre passat, quelcom que permetrà al seu partit formar govern. El PVV va arrasar fa mig any amb un programa en què prometia endurir les polítiques d'asil per a immigrants i amb un discurs contrari al globalisme que representa l'actual UE i molt dur contra la islamització que, denuncia, està patint el seu país.

Si es confirmessin aquests bons resultats, el partit de Geert Wilders confirmaria la tendència que pot viure Europa en aquestes eleccions. Els partits identitaris estan en auge a tot el continent i, de fet, està previst que el grup europeu del qual forma part sigui un dels que més pugi en aquests comicis.

Pla mitjà de Marine Le Pen amb les mans a la boca llançant petons als assistents d'un míting

El PVV es troba dins del grup Identitat i Democràcia, on també hi ha la Lliga de l'italià Matteo Salvini i l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen. De fet, tots els sondejos i enquestes apunten que la francesa arrasarà diumenge que ve i fins i tot podria arribar al 30% dels vots. Cosa que, sens dubte, es llegirà com un reforç clar de les seves opcions per guanyar les presidencials franceses del 2027.

L'última projecció elaborada per Electomania pronostica que Identitat i Democràcia té opcions de convertir-se en el quart grup amb més vots en aquestes eleccions, situant-se només a 0,2% dels liberals (Renew Europe). L'altre grup de partits identitaris, els Conservadors i Reformistes (on hi ha els Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni o Vox), seria la tercera força i, si els dos grups decidissin unir-se a la propera legislatura, es convertirien en el segon eurogrup més important del Parlament. I més, si aconsegueixen sumar el Viktor Orbán, que arrasarà a Hongria. Ara no està adscrit a cap grup, tot i que tot apunta que s'acabarà unint als Conservadors i Reformistes o a aquest hipotètic gran grup identitari si finalment decideixen fusionar-se.

➡️ Política

Més notícies: