Primer pla de Jordi Évole seriós
POLÍTICA

Jordi Évole entrevista l'històric etarra Josu Ternera

El Festival de Cinema de Sant Sebastià projectarà la polèmica conversa

L'exdirigent d'ETA Josu Ternera està acusat d'orquestrar diversos atemptats, entre els quals el de la caserna de Saragossa on van morir sis nens. Tot i el seu historial de sang, comptarà amb un espai al cèlebre Festival de Cinema de Sant Sebastià. El certamen emetrà l'entrevista que li va fer Jordi Évole.

La notícia ha estat avançada pel Diario Vasco i l'agència EFE, i els organitzadors no s'han pronunciat. Cal recordar que el certamen està promogut per institucions com l'ajuntament de Sant Sebastià, la Diputació de Guipúscoa i el Govern Basc.

La polèmica torna a envoltar Jordi Évole, que ha construït el seu èxit parapetat després de la imatge de reporter incòmode i mordaç. Entrevistes com la de Miguel Bosé o la de Macarena Olona han generat controvèrsia. Però amb Josu Ternera el presentador català travessa una línia vermella.

Acusat de diversos atemptats

José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, va ser dirigent d'ETA entre el 1987 i el 1989, i diputat al Parlament Basc per Euskal Herritarrok. Va estar pròfug de la justícia fins que va ser detingut a França el maig del 2019. Es troba en llibertat vigilada, pendent d'extradició a Espanya per diverses causes pendents.

Està acusat d'ordenar l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, en què van morir 11 persones, sis d'elles nens. La fiscalia i l'acusació particular demanen més de 2.000 anys de presó per a ell. Té a més diverses causes obertes a França.

Urrutikoetxea, que va formar part de la Comissió de Drets Humans del Parlament Basc, va actuar també com a interlocutor d'ETA amb el Govern espanyol. Va ser durant el procés de pau iniciat pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Ell va ser un dels terroristes que van llegir el comunicat de la dissolució d'ETA.

El PSOE, Bildu i Ternera

L'estreta relació que mantenen ara el PSOE i Bildu ha portat a un blanquejament de l'entorn d'ETA per part dels socialistes i els seus socis. No és estrany doncs que personatges com Évole, sota l'ombra del paraigua del “sanchisme”, considerin Josu Ternera un dels artífexs de la pau al País Basc.

Cal recordar que Bildu no només no renega de la seva figura sinó que va celebrar el seu alliberament amb un missatge públic de suport. Aquesta i altres picades d'ullet del partit d'Arnaldo Otegi a l'entorn d'ETA no han estat suficients perquè els socialistes trenquessin relacions. Al contrari, en els darrers temps Bildu s'ha convertit en soci preferencial de Pedro Sánchez.

Enrenou a les xarxes

Les xarxes han esclatat contra l'entrevista de Jordi Évole a Josu Ternera. Recorden que sota el lideratge d'Urrutikoetxea, ETA va perpetrar els atemptats d'Hipercor a Barcelona i de la caserna de Saragossa. També durant el seu mandat, el 1989, va explotar el cotxe bomba que va acabar amb la vida d'un nen de vuit anys.

Usuaris de la xarxa social X denuncien “el blanquejament de Josu Ternera perquè el PSOE ho necessita”. Hi ha qui ja avança que Évole “el presentarà com a botxí-víctima, una peça fosca però necessària per a la pau”. També assenyalen “la pinça politicomediàtica de l'esquerra i els nacionalistes”.

➡️ Política

Més notícies: