Muntatge de fotos d'un vell acariciant un gat i, de fons, la captura de pantalla d'un tweet amb el contingut borrós
MOLT +

La història increïble d'Óscar, el gat que predeia la mort d'ancians

El felí s'acostava a les persones que moririen per compartir amb elles els seus últims moments de vida

En un geriàtric ubicat a Rhode Island, als Estats Units, van viure una història molt curiosa. La seva mascota, Óscar, era capaç de predir la mort dels residents. Aquest gat de carrer va ser adoptat l'any 2007 i, encara que al principi era molt fugisser, al cap de poc temps va canviar.

Mentre que la majoria dels gats mantenien certa distància, Óscar ocasionalment elegia un resident específic per compartir els seus darrers moments. El més sorprenent era que, en la majoria dels casos, aquests ancians morien en qüestió d'hores després de la companyia del gat.

Aquest patró es va repetir almenys en 20 ocasions, cosa que va portar el personal de l'asil a notar el peculiar comportament. Tot i que inicialment van considerar que era una casualitat, amb el temps, es va convertir en un mal presagi.

El gat era considerat com un “àngel de la mort” felí

Les especulacions sobre les possibles raons d'aquest comportament extraordinari van portar a diferents hipòtesis. Una podria ser que Óscar detectés senyals químics alliberats per les cèl·lules moribundes en els malalts. Una altra, que podria percebre canvis subtils a la temperatura corporal o al comportament.

El doctor David Sosa, un investigador a la Universitat de Brown, va escriure un llibre sobre la manera d'actuar de la mascota.

De vegades, Óscar es negava a estar al costat d'un resident que semblava que era a prop de la mort. En el seu lloc, elegia algú que aparentava estar més sa, però que sorprenentment moria abans.

Muntatge de fotos d'una dona gran amb un gat a les mans i, al costat, la captura de pantalla d'un tweet
El gat Óscar s'acostava als ancians que moririen | Zvalalto, Twitter, @InformaCosmos


La seva presència era el senyal perquè s'acomiadessin dels seus éssers estimats

Al llarg dels anys, la història de l'enigmàtic gat va esdevenir coneguda a escala internacional. Els treballadors de l'asil, en veure el felí al costat d'un avi, trucaven als seus éssers estimats per avisar-los. Óscar es va convertir en un símbol de consol en els moments finals.

La mascota va morir el 2022 després d'haver predit amb precisió més de 100 morts. Encara que és un cas excepcional, se sap que hi ha animals que són capaços de detectar malalties i fins i tot terratrèmols.

El compte de X —abans Twitter— Somos Cosmos ha compartit aquesta història que s'ha fet viral. Per descomptat, no hi han faltat les bromes dels usuaris, encara que alguns sospiten que potser el gat era l'assassí. Jo em pregunto, per què no portaven els ancians a l'hospital quan se'ls acostava Óscar?