Una argentina explica la tradició del Tió de Nadal i no pot ser més surrealista
La tradició nadalenca més peculiar de Catalunya és explicada per una estrangera a TikTok i el vídeo arrasa
La usuària de Tiktok @sofia_delp ha compartit recentment un contingut en aquesta coneguda xarxa social on explica la història del Tió de Nadal. La tiktoker, originària d'Argentina, s'ha atrevit a donar la seva versió en un vídeo que acumula més de 5.000 likes i centenars de comentaris. La majoria són de catalans, però també de gent de tot arreu del món que al·lucinen després de descobrir aquesta tradició peculiar.
La Sofia mostra al seu vídeo un Tió que descriu com “un tronquet de fusta” i que anomena “Cagatió”. Ella explica que a principis de desembre es posa “aquest tronc” sota l'arbre de Nadal i se li dona menjar. També que se'l tapa amb una manta perquè no passi fred.
L'argentina explica que el 24 de desembre a la nit els nens li piquen el cos amb un pal. Que això ho fan mentre canten una cançó i el propòsit de tota la parafernàlia és que cagui regals.
L'origen del Tió de Nadal
La Sofia explica al seu vídeo que aquest costum força particular té les seves arrels en la celebració del solstici d'hivern. Indica que al principi el tronc no defecava objectes grans, sinó més aviat llepolies, neules i torrons per als nens.
Continua explicant que avui dia aquest tronc el trobes a qualsevol botiga de regals en totes les mides possibles i que, segurament, t'agradaria tenir-lo a casa teva.
L'error que causa la polèmica
Tot i que en línies generals l'explicació és força correcta, hi ha un detall que els usuaris no perdonen. Es tracta que l'anomeni Cagatió, quan el seu veritable nom és Tió. No obstant això, hi ha internautes catalans que també li diuen així.
Alguns no han trigat a corregir l'argentina “No es diu Cagatió, es diu Tió de Nadal, se li diu Cagatió per la cançó”. Altres han afegit que el van a buscar al bosc i que l'alimenten amb pells de mandarina o taronja.
Un usuari de Lleida ha indicat que a aquesta província rep el nom de Tronc o Tronca de Nadal i que simbolitza que si treballes la terra, et donarà fruits. Sens dubte, aquesta és una de les tradicions nadalenques més peculiars del nostre país.
Més notícies: