La Terra es prepara per veure el naixement d'un nou oceà i és a prop de Catalunya
Seria un sisè oceà i hi ha un continent que veu com s'estan movent les plaques
Més de dos terços de la Terra estan coberts per aigua, distribuïts en cinc oceans: Atlàntic, Pacífic, Índic, Àrtic i Antàrtic. Aquests mars, que van sorgir fa milions d'anys després de la fragmentació de l'antiga Pangea, semblen destinats a perdurar sempre. Tot i això, els experts suggereixen que la dinàmica de les plaques tectòniques podria donar lloc a un sisè oceà, en dividir-se Àfrica en dues parts.
El nou oceà, a l'Àfrica
Les plaques tectòniques són grans fragments de l'escorça terrestre que es desplacen contínuament impulsades per les forces internes de la Terra. La calor del nucli terrestre genera corrents de convecció al mantell, que alhora empenyen les plaques en diferents direccions. Aquests moviments poden donar lloc a fenòmens geològics com terratrèmols, volcans i la formació de muntanyes i fosses oceàniques.
Un dels llocs on aquesta activitat està causant canvis significatius és la Gran Vall del Rift. Allí una enorme esquerda geològica que travessa Àfrica Oriental, des d'Etiòpia fins a Moçambic. A la regió etíop, s'ha format una fissura de 60 quilòmetres de llarg. Això assenyala el començament d'un procés tectònic que podria dividir el continent africà en dues parts separades per un oceà nou.
El procés de separació a Àfrica
La causa d'aquesta separació és la divergència de dues grans plaques tectòniques: la Núbia, que és a l'oest d'Àfrica, i la Somali, situada a l'est. A mesura que aquestes plaques s'allunyen les unes de les altres a una velocitat de pocs mil·límetres per any, l'escorça terrestre s'estira. Això provoca la formació de fissures i, en darrer terme, l'enfonsament de grans blocs de terra.
Actualment, aquestes fissures ja són visibles a països com Kenya i Etiòpia, cosa que indica que la separació d'Àfrica està en marxa. Els geòlegs afirmen que, amb el temps, el procés podria generar un oceà nou. Hi hauria una separació encara més pronunciada entre les dues meitats del continent.
El procés de separació d'Àfrica no és una cosa que passi de la nit al dia. S'estima que podria fer milions d'anys fins que el nou oceà es formi completament. Això no obstant, si es confirma, aquest fenomen canviaria per sempre la geografia de la Terra. Podria donar lloc a la creació d'una nova conca oceànica, que es podria unir al sistema d'oceans que coneixem avui.
Així, mentre la dinàmica de la Terra continua el curs, Àfrica podria dividir-se lentament. Crearia un sisè oceà i afegiria un nou capítol a la història geològica del planeta.
Més notícies: