Muntatge de Roberto Brasero en un fons d´un paisatge amb pluges

Roberto Brasero, molt content en donar la notícia més esperada aquesta setmana

Roberto Brasero anuncia una pujada a la capacitat dels embassaments

Roberto Brasero es mostrava encantat els últims dies. El canvi de temps ha permès que pugui donar una magnífica notícia que esperaven des de fa mesos molts espanyols.

Les darreres pluges caigudes al nostre país han permès millorar la situació dels embassaments. Acumulen ja tres setmanes consecutives incrementant la seva capacitat emmagatzemada. El passat 7 de novembre pujaven un 3,8%, sumant el 2,3% de la setmana passada i l'1% de l'anterior.

La recuperació ha estat evident durant el darrer mes i això ha estat possible gràcies als últims temporals registrats. El 17 d'octubre passat arribaven al 34,6%, però ara ja eleven els nivells fins al 41,7%.

L'increment és del 9,5% respecte al mateix període del 2022. Roberto Brasero es pronunciava sobre una "pujada dels embassaments aquesta setmana". En qualsevol cas, malgrat les millores, les dades "continuen sent baixes".

De fet, si mirem enrere, les pèrdues són evidents en comparació amb fa una dècada. S'ha passat del 48,4% al 41,7% actualment, que suposa deixar-se pel camí gairebé set punts.

Augmenten les reserves dels embassaments

Roberto Brasero es congratulava per aquesta pujada a la capacitat dels embassaments. I és que això té una gran importància per a la població.

L'últim informe del Butlletí Hidrològic anuncia que les preses destinades a produir energia elèctrica van pujar les reserves 7,2 punts. Aquest creixement es va produir en tan sols una setmana.

Això fa que arribin ja al 65,1% de capacitat, per sobre del 42,3% del 2022. També se situen en una millor posició respecte als valors mitjans de l'última dècada, quan estaven al 57,4%.

Més preocupant, però, resulta la situació dels embassaments que tenen com a finalitat el consum humà i l'agricultura. Les dades del Ministeri revelen que romanen al 31,3%. S'hi aprecia una escalada de 2,3 punts en una setmana.

Les reserves han pujat en 879 hectòmetres cúbics, recull El Periódico, amb un total de 12.14 hm cúbics. Si comparem xifres respecte a altres temporades, encara hi continua havent 13 punts menys.

El problema de sequera al territori és preocupant

Ja fa un parell d'anys que el país arrossega problemes de sequera. Això és més acusat sobretot al sud i la Mediterrània. Les conques internes de Catalunya i de Guadalquivir presenten menys d'un 20% de capacitat.

Al costat contrari es troben les de Galícia costanera i el Cantàbric oriental, per sobre del 70%. Aquestes diferències s'expliquen gràcies al percentatge més alt de precipitacions caigudes en aquestes últimes zones.