El planeta trobat lluny de la Terra que ho canvia tot: l'avís dels científics
Científics van trobar un planeta, el Kepler-78b, que obre un nou món
El 2013, un equip d'astrònoms va descobrir un planeta que ha generat gran interès a la comunitat científica: Kepler-78b. Aquest planeta és un dels més similars a la Terra trobats fins avui.
El seu estudi podria proporcionar informació valuosa sobre la formació de planetes rocosos en altres sistemes solars. Tot i que Kepler-78b no és habitable, el seu descobriment planteja noves preguntes sobre el potencial de trobar planetes similars a la Terra en el futur.
Un planeta similar a la Terra
Kepler-78b va ser trobat gràcies al telescopi espacial Kepler de la NASA, que s'encarrega de cercar planetes fora del nostre sistema solar. Aquest planeta té aproximadament 1,2 vegades la mida de la Terra i una massa 1,7 vegades més gran. Això suggereix que està compost principalment de roca i metall, semblant al nostre planeta. La seva densitat és també similar a la de la Terra, cosa que indica que la seva estructura interna podria ser semblant a la nostra.
El més interessant de Kepler-78b és que, encara que s'assembla a la Terra en alguns aspectes, les condicions a la superfície són extremes. El planeta orbita la seva estrella en només 8,5 hores, cosa que el converteix en un lloc extremadament calent. De fet, la temperatura a la superfície podria superar els 2.000 graus Celsius, molt més enllà del que qualsevol forma de vida a la Terra podria tolerar.
Què fa especial Kepler-78b?
El descobriment de Kepler-78b és significatiu perquè, fins aleshores, no s'havia trobat un planeta amb aquestes característiques tan semblants a la Terra. És el primer exoplaneta en què s'ha mesurat tant la mida com la massa amb precisió. Ha succeït gràcies a la combinació de dades obtingudes pel telescopi Kepler i telescopis terrestres. Aquest tipus d'informació permet als científics calcular la densitat del planeta i, a partir d'aquí, determinar-ne la composició.
Kepler-78b no és adequat per a la vida tal com la coneixem. Tot i això, el seu descobriment ha ajudat a millorar la comprensió sobre com es formen els planetes rocosos. I no només això, també de com es desenvolupen en diferents tipus de sistemes estel·lars. A més, proporciona una base de comparació per buscar exoplanetes que puguin ser habitables.
El futur de la cerca d'exoplanetes
Kepler-78b ha estat un punt de partida per a moltes investigacions sobre exoplanetes, i el seu descobriment ha impulsat la cerca de planetes similars a la Terra. Encara que aquest planeta no ofereix una "segona llar" per a la humanitat, la seva existència demostra que hi ha molts planetes a l'univers que comparteixen característiques amb el nostre propi planeta. Els anys vinents s'espera que els avenços tecnològics permetin descobrir més planetes d'aquest tipus, alguns dels quals podrien ser potencialment habitables.
Ara com ara, Kepler-78b continua sent un important objecte d'estudi per als astrònoms. A mesura que s'acumulin més dades sobre aquest i altres exoplanetes, podrem comprendre millor les condicions necessàries per a la vida. I el més rellevant, les possibilitats de trobar altres mons on la vida potser és possible en el futur.
Més notícies: