Mapa de Catalunya amb símbols de pluja, tempesta i un senyal d'advertiment sobre un fons de núvols foscos.
EL TEMPS

Els meteoròlegs de Catalunya es freguen les mans: la gran notícia que acaben de donar

La sequera podria tenir data de caducitat, gràcies a les abundants precipitacions dels últims mesos a Catalunya

A ningú se li escapa que últimament està plovent força. O, com a mínim, més que fa només uns mesos. El mes de setembre ja va començar considerablement plujós i l'octubre s'està cobrint de glòria.

Aquest fet no se li ha escapat a alguns experts, que s'han posat a analitzar què podria estar passant. I és que la sequera és una realitat a Catalunya, però també ho és l'evidència que alguna cosa canvia. En aquest sentit, l'usuari d'X @Vakapiupiu ha aportat una mica de llum sobre què podria estar passant a Catalunya.

Anteposant la realitat de la sequera, l'expert ha apuntat un canvi de tendència. Un gir de 180 graus que faria que les precipitacions siguin més seguides i abundants. Per tant, tot el territori es beneficia d'una aigua més necessària que mai.

Fotomuntatge amb una imatge d'un pantà de Girona mig buit i al capdavant una rodona vermella amb un símbol d'alerta i una aixeta

La sequera podria tenir els dies comptats a Catalunya

El meteoròleg s'ha encarregat de repassar minuciosament els registres caiguts des de començament d'any a diversos punts de Catalunya. També ha destacat el que ha plogut els últims dies, que no ha sigut poca cosa. Amb aquestes xifres, se'n desprèn una gràfica que denota que la quantitat d'aigua caiguda ha estat considerable.

Com a bon exemple tenim Mont-roig del Camp, on els números parlen per ells mateixos. En només tres dies, a Mont-roig del Camp s'han superat els 180 litres d'aigua per metre quadrat. Sens dubte, una xifra per celebrar.

Davant d'aquesta notícia, @Vakapiupiu s'ha atrevit a avançar el que potser molts ja es pensaven: la sequera podria tenir fi. En aquest sentit, explica que els cicles secs solen durar de dos a quatre anys. Alguns, de manera excepcional, de sis a vuit, com ja va passar a finals del segle XVIII.

Muntatge de Francesc Mauri amb el Pantà de Sau de fons

Les pluges que tant es necessiten

Sembla, doncs, que des del març d'aquest mateix any la tendència ha canviat. I després d'haver travessat amb duresa un cicle sec, ara se'n viu un d'humit. Encara que falten mesos per veure si és realment així, la veritat és que els últims registres podrien indicar que l'expert té raó.

Sens dubte, es tractaria d'una boníssima notícia per a Catalunya. En la mateixa línia, Francesc Mauri ha explicat aquesta setmana que pantans com el de Siurana i Riudecanyes ja s'han començat a recuperar una mica. No ens hem de confiar ni malgastar, però sembla que la manca d'aigua ja no és tan crítica com abans a Catalunya.

➡️ Previsió Catalunya ➡️ El Temps

Més notícies: