Francesc Mauri amb expressió seriosa i mans aixecades davant d'un fons de tempesta amb una icona d'advertència.
EL TEMPS

Francesc Mauri avisa: aquest perillós fenomen meteorològic és cada cop més comú

Els meteoròlegs avisen que les pedregades són cada cop més recurrents i deixen calamarsa d'una mida cada cop més gran

Francesc Mauri és un apassionat dels fenòmens meteorològics, especialment de la pluja. Només cal veure com s'emociona amb cada episodi de precipitacions, conscient de la sequera que arrossega Catalunya des de fa anys. I encara que la cosa ha millorat una mica, encara falta molta aigua per pal·liar les conseqüències de la manca de pluja.

Però no tot el que està relacionat amb la pluja i les precipitacions és bo. De fet, hi ha fenòmens que causen veritables problemes, fins i tot al nostre país. Un bon exemple d'això són les pedregades que causen les tempestes més intenses.

És habitual que, sobretot a l'estiu, les pluges torrencials vinguin acompanyades de grans pedres que, de vegades, causen molts danys. Però una cosa és que caigui calamarsa, i una altra de ben diferent és que la dimensió d'aquestes pedres sigui digna d'estudi. Això és el que ha passat a Catalunya després que s'hagin registrat diverses tempestes amb la caiguda d'aquests bòlids.

Calamarsa a la mà d'una persona amb la màniga grisa

Francesc Mauri comparteix un preocupant estudi sobre les pedregades

La primera vegada que va caure una pedregada d'aquestes dimensions va ser l'estiu de 2022 a la Bisbal de l'Empordà. De fet, un impacte d'aquest material va matar una nena. Des de llavors, han estat altres les tempestes les que han descarregat aquest tipus de pedres.

Això no havia passat abans, per això ara els experts volen saber què passa. Concretament, els meteoròlegs Carme i Tomeu han estat els encarregats de prendre les regnes d'aquest estudi en què està participant fins i tot un dentista. Es tracta d'anar recollint les mostres de pedres de calamarsa que alguns veïns van guardar al congelador.

El professional de la salut s'ha ofert a realitzar-los un TAC per poder veure la seva composició interior. Només així, diuen els experts, es podrà conèixer millor què està passant amb aquesta situació. Cal destacar que algunes d'aquestes pedres han arribat a assolir un diàmetre de 12 centímetres, una cosa mai vista.

Mapa de Catalunya amb icones de tempesta i senyal d'advertiment sobre un fons de llampecs.

Unes pedregades que estan canviant amb el preestablert

Els experts del temps recorden que normalment aquest tipus de precipitacions tenien lloc a comarques de Lleida. De fet, són típiques les queixes dels agricultors davant la destrossa de les seves collites després d'una destacable pedregada. Però des de fa uns anys aquesta tendència ha canviat.

Ara cauen veritables pedres de calamarsa en punts del litoral. No hi ha dubte que alguna cosa està canviant i, per això, volen saber per què. Francesc Mauri seguirà de prop l'evolució d'un estudi que podrà donar una mica de llum a aquesta incògnita del cel.

➡️ Previsió Catalunya ➡️ El Temps

Més notícies: