Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un nadó i una gràfica d'augment
EL TEMPS

L'espanyol de la NASA revela fins a quina edat viuran els bebès d'ara i causa impacte

Omar Hatamleh és espanyol, treballa a la NASA i parla de l'esperança de vida

Omar Hatamleh, enginyer espanyol que treballa a la NASA, ha estat un referent en l'anàlisi dels avenços de la intel·ligència artificial (IA). És reconegut com un dels 100 líders mundials d'opinió en aquesta àrea. A més, ha dedicat la carrera a estudiar l'impacte de la IA en diverses disciplines, des de la medicina fins a la longevitat humana.

El seu recent llibre 'Aquesta vegada és diferent', examina tant les oportunitats com els riscos que comporta el desenvolupament de la tecnologia. A més, prediu un futur en què les persones viuran molts més anys gràcies a la IA. Això és el que ha explicat en diverses entrevistes donades a mitjans espanyols aquests darrers dies.

Omar Hatamleh amb vestit somriu lleugerament davant d'un fons desenfocat.
L'esperança de vida que marca el científic espanyol de la NASA

Hatamleh assegura que estem davant d'un canvi radical en l'esperança de vida humana. Segons els estudis, la longevitat ja no serà només un desig, sinó una realitat tangible. Els avenços en biotecnologia i genètica permetran que els nens nascuts el 2025 puguin viure molt més temps. Molt més del que s'havia imaginat fins ara.

De fet, Hatamleh prediu que, en les dècades vinents, els éssers humans podrien assolir els 130 o fins i tot 140 anys. Això és degut a la capacitat de la IA per identificar i corregir els factors genètics. Concretament, els que provoquen l'envelliment i permeten una vida més llarga i saludable.

Un dels grans avenços que s'espera de la IA en aquest sentit és la creació de “bessons digitals”. Aquests seran models virtuals que replicaran la genètica i l'historial mèdic de cadascú. Amb aquests bessons, serà possible fer simulacions per preveure quins tractaments mèdics serien més efectius, i fins i tot per identificar malalties abans que es manifestin. Hatamleh assegura que, en un futur pròxim, la gent podrà monitoritzar la seva salut amb precisió i prendre decisions preventives per evitar malalties greus.

Aquest panorama de més longevitat planteja també desafiaments econòmics i socials. Segons l'enginyer de la NASA, si l'esperança de vida s'allarga tant, els sistemes de pensions actuals no es poden sostenir. Amb un nombre més gran de persones vivint fins als 130 o 140 anys, l'economia haurà d'adaptar-se a una nova realitat. "El sistema de jubilació s'esfondra", afirma Hatamleh, Les persones passarien una major part de la seva vida treballant i consumint recursos durant dècades addicionals.

Omar Hatamleh amb vestit fosc i corbata blava posa davant una bandera nord-americana.

El futur que marca el científic de la NASA

La intel·ligència artificial, però, també comportarà reptes ètics i socials. Al seu llibre, Hatamleh aborda la importància de regular la IA de manera efectiva. Tot i que la tecnologia ofereix enormes beneficis, també planteja riscos significatius si no es gestiona adequadament.

A mesura que els humanoides, robots avançats amb intel·ligència artificial, es facin més comuns, el paper dels éssers humans a la societat canviarà dràsticament. Els avenços en IA podrien fins i tot modificar les relacions socials, fent que les interaccions humanes siguin cada cop més dependents de la tecnologia.

Tot i aquests desafiaments, Hatamleh és optimista sobre el futur. Està convençut que els avenços en intel·ligència artificial i biotecnologia milloraran la qualitat de vida de les persones. A més, els permetran viure més temps i amb més salut. Sens dubte, l'horitzó que s'obre és fascinant, però també planteja noves preguntes que la humanitat haurà d'abordar durant les dècades vinents.

➡️ Natura ➡️ El Temps

Més notícies: