Muntatge amb raigs i pluja, la bandera de Catalunya i un cotxe travessant un toll d'aigua

EL TEMPS

Catalunya en alerta: una ciclogenesi explosiva potent arriba la setmana que ve

El més fort de l'episodi de pluges arribarà durant la setmana vinent a Catalunya

Després dels dies de calor que estem vivint aquests dies, el cap de setmana canvia totalment el temps i arriben les primeres pluges i una primera baixada de temperatures. Però aquest només és l'aperitiu del que arriba la setmana que ve. El plat fort d'aquest canvi de temps arribarà dimarts a partir de dimecres amb una intensificació de les precipitacions i una baixada addicional dels termòmetres.

Aire molt fred provinent gairebé de latituds àrtiques arribarà a la península Ibèrica alimentant una ciclogènesi explosiva que se situarà molt probablement a l'est peninsular, afectant de ple tota la façana mediterrània i també Catalunya.

Tot i que falten molts dies per precisar els efectes exactes d'aquesta DANA, segons els models actuals se situarà de manera que enviarà vent de component marítim. Això alimentarà potents tempestes que deixaran grans quantitats d'aigua en molt poc temps.

Muntatge de fotos d'un cotxe circulant a una carretera amb neu i, al costat, la imatge d'un home traient neu

De moment tot apunta que es veurà més afectada la meitat sud que la meitat nord, però no es descarta que puntualment els xàfecs siguin molt intensos en qualsevol punt.

Un altre fenomen molt destacable serà l'abrupta caiguda de les temperatures que seran més de finals de març que de mitjans de juny. El dijous és el dia més fred. Aquest dia les mínimes a la costa estaran entre els 10 i 13 graus i molt per sota a l'interior. Es preveuen gelades a zones de muntanya.

A conseqüència d'aquesta important baixada de les temperatures, la cota de neu es desplomarà i es podran veure flocs de neu per sobre dels 1.500-1.700 metres. Aquesta situació és molt inusual per aquesta època de l'any. Tot i que ja ha passat altres vegades de forma puntual.

Caldrà estar molt atents a la previsió del temps, ja que aquestes situacions de DANA són molt volàtils i qualsevol petit moviment de la pertorbació pot portar el temps extrem d'un lloc a un altre.

Muntatge amb diversos cotxes, al mig d'una gran pluja i amb neu i emojis

Cap de setmana de calor i pluja

El cap de setmana començarà amb núvols alts i mitjans, juntament amb pols del desert del Sàhara en suspensió. Tot i que hi haurà núvols, les temperatures es mantindran en nivells estiuencs, superant els 30 graus a gran part de Catalunya.

Dissabte a la nit podria portar tempestes localitzades al Pirineu, Prepirineu i àrees de Ponent. Diumenge, la meteorologia es complicarà amb una primera línia de tempestes que afectarà gran part de la regió durant la matinada.

Aquestes tempestes seran irregulars, però intenses a alguns llocs. A la tarda, s'esperen més tempestes al nord i al nord-est de Catalunya, possiblement amb calamarsa. El plat fort, però, arribarà a mitjans de setmana.

➡️ El Temps

Més notícies: