Imatge de fons d'un cotxe passant per un toll d'aigua i una altra imatge d'una processó a Ferrol, la Corunya, portant un sant, a més de dues emoticones, una de pluja i l'altra d'una cara preocupada

EL TEMPS

Les 4 zones d'Espanya on podria ploure per Setmana Santa

La Setmana Santa sol caracteritzar-se per una certa inestabilitat, amb més probabilitat de pluja al nord

Tindrem pluja per Setmana Santa? Les previsions contemplen un tram final de març més calorós, encara que hi podria haver més pluja de l'habitual en alguns punts. Aquesta incidència amb les precipitacions seria més acusada sobretot a quatre zones de la Península.

Aquest any, la Setmana Santa es prolongarà des del 24 de març, Diumenge de Rams, fins a l'1 d'abril, Dilluns de Pasqua. Per tant, les dates s'avancen respecte d'altres anys.

Els models meteorològics ens poden ajudar a predir i al que podria passar aquesta Setmana Santa. Tant de les temperatures com dels llocs que hauran de suportar una mica de pluja.

Segons les primeres tendències, tot fa indicar que les probabilitats de precipitacions estaran per sobre del normal al nord-oest peninsular. A la resta del país estarien dins dels paràmetres normals. Durant aquest període, el més comú és que hi hagi una certa inestabilitat.

Les dades climatològiques revelen que a tot Espanya (excepte les Canàries), en més del 80% dels casos es registra algun dia amb precipitacions. Aquest percentatge puja fins al 93% per a la cornisa cantàbrica, on cada any hi ha pluja, recull eltemps.es.

Les prediccions per a aquesta Setmana Santa avancen que hi ha més probabilitats de pluja a Galícia, Astúries, punts de Lleó i Zamora.

Mapa de pluja a Espanya per Setmana Santa
Previsió de pluja per a Espanya aquesta Setmana Santa, segons eltiempo.es | eltiempo.es

Les temperatures per a la Setmana Santa

Pel que fa a les temperatures per Setmana Santa, el més normal és que durant la darrera setmana de març encara tinguem un ambient fresc. Principalment al nord peninsular, on són comuns les precipitacions esteses.

És un període caracteritzat per la inestabilitat, on la pluja irromprà amb gairebé tota probabilitat a la major part del país. Això sí, es pot donar de manera puntual en algun dia solt i no de manera prolongada durant tota la setmana de la festivitat.

Què pot passar per Setmana Santa segons l'AEMET

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha fet també un avenç de què ens pot oferir la Setmana Santa aquest any. Per això ha fet un estudi amb el temps que s'ha produït al nostre territori durant els darrers 43 anys entre el 24 de març i l'1 d'abril.

Amb aquestes dades es pot fer una estimació de la pluja i dels valors tèrmics que es registraran. Aclareixen que en cap cas no s'han de prendre com una predicció.

Imatge d´un mapa d´Espanya de l´AEMET amb la precipitació mitjana acumulada entre el 24 de març i l´1 d´abril. Període 1981-2023
Precipitació mitjana acumulada entre el 24 de març i l'1 d'abril. Període 1981-2023 | AEMET

Històricament, els valors més alts pel que fa a precipitacions, es troben a la Corunya i Pontevedra, amb acumulacions d'entre 40 i 60 litres. La segueixen la resta de Galícia i el Cantàbric, amb entre 20 i 40 litres durant aquestes dates. A la resta del territori (sense tenir en compte les Balears i les Canàries) ronden entre els 10 i 20 litres.

A Galícia, Astúries, nord de Cantàbria i el País Basc sol ploure entre 5 i 6 dies aquesta setmana. Per la seva banda, al nord de Castella i Lleó, a La Rioja, Navarra i sud de Cantàbria, s'anoten de mitjana entre 4 i 5 dies plujosos. Els valors més baixos es troben a Almeria i Múrcia, entre 1 i 2 dies.

Pel que fa a les temperatures mesurades, ronden entre els 12 i 15ºC al litoral andalús i en punts de la província de Sevilla. Els valors més baixos es localitzen a la meitat nord, assolint els 0ºC als Pirineus i a la resta dels sistemes muntanyosos. A l'altiplà oscil·la entre 7 i 10ºC, mentre que a la resta, entre 10 i 13ºC.

A les Canàries les temperatures més elevades es troben en zones de costa, on marquen 19ºC. A Tenerife nord registren 14,5ºC de mitjana.

➡️ Previsió Espanya ➡️ El Temps

Més notícies: