Home treballant en una oficina amb un ordinador portàtil i un document del Ministeri dOcupació i Seguretat Social dEspanya en un cercle vermell.
ECONOMIA

L'encàrrec de la Seguretat Social a aquests treballadors: t'estàs jugant una multa

Estan vigilant amb atenció els autònoms a les xarxes socials perquè no existeixin irregularitats

La Seguretat Social està intensificant la vigilància sobre els autònoms i les seves activitats. Ara, no només es limita a revisar declaracions d'ingressos i despeses, sinó que també posa la lupa en allò que publiquen a les xarxes socials.

Aquest tipus de controls busquen identificar possibles irregularitats. És el cas d'ingressos no declarats o activitats no reportades, que puguin suggerir un intent d'evadir impostos.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit

La vigilància en xarxes socials

Les xarxes socials, utilitzades per molts autònoms per promocionar els seus serveis, també es poden convertir en una arma de doble tall. La Seguretat Social i Hisenda estan aprofitant la informació pública per verificar si allò que mostren els autònoms coincideix amb el que declaren.

Per exemple, si un treballador per compte propi presumeix a Instagram una gran quantitat de vendes o de l'adquisició de béns costosos. Això pot aixecar sospites i desencadenar una investigació.

Els controls no es limiten només a les xarxes socials. Hisenda empra diverses eines per detectar fraus. És el cas de la cruïlla de dades amb bancs, la comparació d'ingressos declarats amb moviments bancaris i l'ús d'algorismes que identifiquen inconsistències.

A més, es fan servir programes informàtics avançats que analitzen patrons i detecten possibles evasions fiscals.

Un altre aspecte important és la verificació de l'ús de factures falses o l'omissió de vendes. Hisenda pot investigar si els pagaments rebuts pels autònoms coincideixen amb les factures emeses i si aquestes han estat correctament reportades a la comptabilitat.

Conseqüències de les irregularitats

Si la Seguretat Social detecta irregularitats, els autònoms es poden enfrontar a sancions significatives. Aquestes multes no només afecten financerament, sinó que també poden implicar sancions addicionals. Per exemple, l'obligació de regularitzar la situació pagant els impostos endarrerits amb interessos.

Per evitar aquestes multes, és crucial que aquests treballadors mantinguin una comptabilitat clara i transparent. A més, han de declarar tots els seus ingressos, inclosos els pagaments rebuts en efectiu o a través de plataformes digitals.

Persona en una oficina amb les mans a la cara i bitllets d'euro en primer pla.

També és recomanable revisar i ajustar la privadesa de les seves xarxes socials. Per això els convé limitar la informació que pugui ser malinterpretada o utilitzada en contra.

Consells per als autònoms

  • Mantingues la comptabilitat al dia: Registra totes les teves operacions i guarda rebuts i factures.
  • Declara tots els teus ingressos: No importa si provenen de vendes en línia, serveis freelance o qualsevol altra activitat.
  • Cuida el que publiques a les xarxes socials: Evita mostrar luxes o vendes elevades si no corresponen amb les teves declaracions.
  • Consulta amb un assessor fiscal: Ells et poden orientar sobre com complir correctament les teves obligacions i evitar sancions.

La Seguretat Social està ampliant els seus mètodes de vigilància i control sobre els autònoms, incloent-hi la revisió de xarxes socials, segons autonomosyemprendedor.es. Per això és fonamental que siguin transparents a les seves declaracions i es mantinguin al dia amb les seves obligacions fiscals per evitar problemes amb la llei.

➡️ Economia

Més notícies: