Un home treballa davant de l'ordinador, i al cercle, una família a la platja
ECONOMIA

El dubte que tenen milers de treballadors a l'estiu: la Seguretat Social aclareix

Els treballadors autònoms contemplen la possibilitat de donar-se de baixa a la Seguretat Social durant les vacances

Amb l'arribada de l'estiu, molts autònoms es plantegen si és convenient donar-se de baixa a la Seguretat Social durant les vacances. La idea d'estalviar a les quotes mensuals pot semblar atractiva, però l'organisme estatal no recomana aquesta pràctica.

A primera vista pot semblar una cosa molt interessant. Sobretot perquè durant aquest període no es facturarà, per la qual cosa no tindria gaire sentit continuar pagant les mensualitats. Cal dir, però, que els inconvenients superen els beneficis en aquest sentit.

Persona amb maletí en un cercle vermell superposat a una imatge duna persona relaxant-se en una cadira de platja.

- Pèrdua de drets i beneficis

Un dels principals inconvenients de donar-se de baixa és la pèrdua de drets i beneficis. Com que estàs donat de baixa, no cotitzes i, per tant, no obtens drets a prestacions. Ja sigui per a la jubilació, la incapacitat temporal o el cessament d'activitat, i això pot afectar el futur i la seguretat econòmica.

- Tràmits administratius

Donar-se de baixa i després tornar a donar-se d'alta implica realitzar una sèrie de tràmits administratius que poden ser molestos. A més, cada alta i baixa ha de ser comunicada a la Seguretat Social i a Hisenda, cosa que pot generar complicacions addicionals.

- Possibles sancions

Si decideixes donar-te de baixa i continuar treballant de manera informal, t'exposes a possibles sancions. La Seguretat Social fa inspeccions i, si detecta que estàs treballant sense estar donat d'alta, podries enfrontar-te a multes i recàrrecs.

- Pèrdua d'antiguitat

L'antiguitat com a autònom és un factor important per accedir a certs beneficis i ajuts. En donar-te de baixa, perds aquesta antiguitat. En alguns casos, podries haver de començar de zero per acumular els anys necessaris per accedir a determinades prestacions.

- Alternatives a la baixa a l'estiu

En lloc de donar-te de baixa, hi ha altres alternatives. Busca altres opcions que t'ajudin a gestionar millor les finances durant l'estiu sense perdre els beneficis d'estar donat d'alta.

- Planificar les vacances

Una bona planificació de les vacances pot ajudar-te a minimitzar l'impacte econòmic. Pots organitzar la teva feina de manera que puguis continuar generant ingressos durant l'estiu, encara que sigui menys.

- Reducció de la base de cotització

Una altra opció és reduir la base de cotització. Això implica pagar una quota mensual més baixa, cosa que pot alleujar la teva càrrega econòmica durant l'estiu. No obstant això, és important tenir en compte que això també reduirà les prestacions a què tens dret.

Home amb expressió trista en primer pla amb una persona treballant en un ordinador portàtil al fons.

La Seguretat Social no ho recomana

Donar-se de baixa com a autònom durant l'estiu pot semblar una solució ràpida per estalviar diners, però els desavantatges superen els beneficis. La Seguretat Social no recomana aquesta pràctica a causa de la pèrdua de drets, els tràmits administratius, les possibles sancions i la pèrdua d'antiguitat.

En lloc d'això, considera alternatives com la planificació de les vacances, la reducció de la base de cotització o la sol·licitud d'ajudes. Mantenir-te donat d'alta us permetrà seguir cotitzant i assegurant el vostre futur econòmic.

➡️ Economia

Més notícies: