Seu de la Seguretat Social i una noia amb gest pensatiu
ECONOMIA

La Seguretat Social aclareix un dubte que afecta milers d'autònoms a Espanya

Les persones que compten amb més d'una feina es pregunten què passa si es veuen obligats a sol·licitar la baixa mèdica

Quan un treballador sol·licita una baixa mèdica és probable que li sorgeixin molts dubtes. Sobretot en aquells casos en què el pacient compti amb dues feines. Una d'aquestes inquietuds és si podrà treballar com a autònom quan està de baixa en una empresa.

Per estrany que sembli, no hi haurà problemes perquè pugui continuar exercint la feina de casa com a professional independent. Almenys així ho confirma una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa de fa un parell d'anys.

En aquesta sentència, el magistrat confirma que és possible exercir com a autònom mentre s'està de baixa per incapacitat temporal en una companyia. Pel que sembla aquesta incapacitat per exercir les seves tasques com a assalariat no implica automàticament una baixa en el règim d'autònoms. Això sí, tret que l'activitat secundària pugui influir en el procés de curació.

Imatge de fons d'una oficina amb persona treballant, amb una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i una altra imatge d'un rellotge digital que marca les 16.44 de la tarda

Una treballadora que feia les mateixes funcions pel seu compte

Els fets van passar el 2020. Al mes de maig, una treballadora estava de baixa. Però alhora estava arrencant un projecte pel seu compte.

L'empresa per a la qual estava contractada com a logopeda va començar a sospitar i va contractar un detectiu per sortir de dubtes. Quan va reunir els indicis suficients i va confirmar el que pensava, va optar per acomiadar-la.

És important destacar que l'activitat com a autònoma de la treballadora era la mateixa que feia a l'empresa: treballava com a logopeda en les dues situacions. La companyia que li pagava entenia que es tractava de deslleialtat. A més, el procés de baixa es podria allargar per no estar reposant adequadament.

Tot i això, els magistrats no van compartir aquesta opinió. Entenien que aquest paper d'autònom no suposaria un empitjorament de la patologia que arrossegava.

Van reconèixer que les dues activitats eren pràcticament idèntiques. Tot i això, han assenyalat que un treball per compte aliè suposa "una més alta exigència" que l'exercici com a professional per compte propi.

A causa d'aquests motius, la sentència va recollir que l'acomiadament era improcedent, per la qual cosa es van veure obligats a tornar a readmetre-la.

Muntatge duna persona utilitzant un portàtil i una rodona amb unes mans de metge

Un alleujament per als treballadors autònoms

Aquesta decisió dels tribunals suposa un alleujament per a molts professionals que compaginen la feina en una empresa amb un projecte personal. La Seguretat Social i els tribunals han deixat clar que és possible treballar com a autònom mentre s'està de baixa a una empresa. Sempre que l'activitat secundària no interfereixi en el procés de curació.

És fonamental que els treballadors coneguin els seus drets i les implicacions legals de les activitats laborals. Si us trobeu en una situació similar, és recomanable consultar amb un advocat especialitzat en dret laboral per obtenir assessorament personalitzat.

➡️ Economia

Més notícies: