Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda
ECONOMIA

L'OCU es posa seriosa i aclareix què està passant amb Hisenda: no t'ho poden exigir

A principi d'any es va imposar una nova normativa que ha generat certa confusió i preocupació als contribuents

Si ets dels que utilitzen plataformes com Wallapop, Vinted o Vestiaire Collective per vendre roba o mobles usats, aquest missatge de l'OCU t'interessa, i molt.

I és que, encara que creguis que sí, no t'has de preocupar per una inspecció o sanció d'Hisenda. Des de fa poc aquestes plataformes estan obligades a informar Hisenda sobre l'activitat dels seus venedors, això no significa necessàriament tu que hagis de tributar.

Una oficina de l'Agència Tributària, amb els logos de Wallapop i Vinted

Aquesta nova obligació d'informar sorgeix de la transposició de la Directiva Europea DAC 7 (Directiva UE 2021/514) a la legislació espanyola. Concretament a través del Reial decret 117/2024. Això ha generat una certa confusió sobre si aquestes vendes d'objectes de segona mà s'han de declarar o no.

Qui ha de pagar a Hisenda: l'OCU ho aclareix

Des del febrer del 2024, les plataformes estan obligades a reportar l'activitat de dos tipus de venedors a Hisenda. Aquells que facin més de 30 operacions de venda a l'any o aquells que generin vendes per un import superior als 2.000 euros anuals.

Tot i això, encara que et trobis en un d'aquests grups, és poc probable que hagis de pagar impostos per les vendes realitzades. Això caldria fer-ho només en uns casos molt específics.

Muntatge d'una signatura de divorci i el logotip de l'Agència Tributària

Hisenda només exigeix el pagament de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) quan s'obté un guany patrimonial. És a dir, només hauràs de tributar si vens un objecte per un preu superior al que vas pagar en adquirir-lo, obtenint així un benefici.

Com a contribuent, tens l'obligació de declarar aquests guanys patrimonials independentment de si la plataforma que utilitzes informa o no Hisenda.

Un matrimoni de gent gran revisa un paper, i en el cercle, el logotip d'Hisenda

Tot i això, és improbable que Hisenda et sancioni si aconsegueixes un petit guany. El focus de la nova normativa és als venedors que, pel seu volum de vendes o per la quantitat d'operacions, és més probable que obtinguin beneficis o es dediquin professionalment a la compravenda.

En resum, si ets un venedor particular i no obtens beneficis significatius amb les vendes, encara que superis les 30 operacions o els 2.000 euros anuals, no estaràs obligat a pagar IRPF.

➡️ Economia

Més notícies: