Un home gran amb ulleres i barba blanca observa un feix de bitllets d'euro mentre un símbol d'advertència vermell amb un signe d'exclamació apareix a la cantonada superior esquerra.
ECONOMIA

Alerta jubilats: els diners que Hisenda es pot quedar de la teva pensió si fas això

Cal anar amb molt de compte a l'hora de contraure deutes amb Hisenda, no t'alliberaràs de pagar de cap manera

Hisenda és inflexible quan es tracta del cobrament de deutes, sense importar la situació econòmica o laboral del deutor. Si algú contrau un deute, sigui treballador actiu o jubilat, haurà de pagar-lo. I si no ho fa voluntàriament, Hisenda s'encarregarà de cobrar-la utilitzant tots els mecanismes legals a la seva disposició.

Hi ha la creença errònia que els jubilats, per ser un dels grups més vulnerables econòmicament, podrien rebre un tracte més favorable en cas de tenir deutes. La realitat és que Hisenda no fa excepcions. Si un jubilat no paga el que deu, l'Agència Tributària no dubtarà a prendre mesures, fins i tot si això vol dir embargar part de la pensió.

Un home gran revisa un document mentre sosté les ulleres, amb un logotip de colors en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.

Hisenda pot embargar la teva pensió

El procés és clar: si un deute no es paga en el termini establert, Hisenda pot embargar la pensió. Això sí, la llei estableix certs límits per protegir una part del salari o la pensió. Així i tot, Hisenda té la capacitat de retenir una porció significativa d'aquests ingressos per saldar el deute pendent.

Aquest tipus de mesures poden semblar dures, però Hisenda aplica la llei de manera estricta per garantir que les obligacions fiscals es compleixin. Ni l'edat ni la condició econòmica no eximeixen una persona del compliment dels seus deures amb el fisc.

Una dona gran asseguda en una cafeteria amb una tassa de cafè i un diari, mentre una mà sosté diversos bitllets de 50 euros.

L'article 607 de la Llei d'Enjudiciament Civil assenyala que la pensió és inembargable fins a la part equivalent al salari mínim interprofessional (SMI). A partir d'aquesta quantitat, els embargaments s'apliquen de la manera següent:

  • La primera quantia addicional de la pensió fins al doble de l'SMI. Pensions entre 1.134 i 2.268 euros. Embargable en un 30%.
  • La quantia següent fins al triple de l'SMI. Pensions entre 2.268 i 3.402 euros. Embargable en un 50%.
  • La següent quantia addicional fins a quatre vegades l'SMI. Pensions entre 3.402 i 4.536 euros. Embargable en un 60%.
  • La següent quantia addicional fins a cinc vegades l'SMI. Pensions entre 4.536 i 5.670 euros. Embargable en un 75%.
  • Qualsevol quantia que excedeixi l'anterior. Pensions de més de 5.670 euros. Embargable en un 90%.

Aquests límits asseguren que, encara que es pugui embargar una pensió, se'n protegeixi sempre una part essencial, garantint un mínim vital per al pensionista.

Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros

Per tant, és fonamental que qualsevol persona, inclosos els jubilats, estigui al corrent de les seves obligacions fiscals i actuï amb promptitud si té algun deute amb Hisenda.

➡️ Economia

Més notícies: