Un home sorprès amb bitllets d?euro a la mà i un logotip en un cercle vermell.
ECONOMIA

Els treballadors a qui Hisenda pot treure aquests diners de la seva propera nòmina

Si aquest mes reps menys diners, Hisenda podria ser un dels motius d'aquesta reducció i no podreu fer res

Hisenda ho té molt clar quan es tracta de cobrar deutes pendents: l'Agència Tributària no permetrà que ningú no compleixi les seves obligacions fiscals. Si no pagues els teus deutes de manera voluntària, es faran servir tots els mecanismes a la seva disposició per recuperar els diners, i un dels més efectius és l'embargament de sou.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro

Aquest procediment és una de les mesures més severes que l'Agència Tributària pot prendre per assegurar-se que els deutes fiscals es liquiden. Quan un contribuent no compleix el pagament que ha de fer, Hisenda pot intervenir directament la seva nòmina per cobrar els diners pendents.

Això vol dir que l'ocupador està obligat a retenir una part de la nòmina del deutor i lliurar-lo directament a Hisenda. I no hi ha res que es pugui fer sobre això.

Com funciona l'embargament de sou d'Hisenda?

El procés és senzill però implacable. Hisenda estableix una quantitat mínima inembargable, que sol ser el salari mínim interprofessional (SMI).

Imatge de fons d'unes persones a una oficina d'Hisenda i una altra en primer pla d'un home amb ulleres mirant un mòbil sorprès

A partir d'aquí qualsevol quantitat que superi aquest llindar pot ser embargada en un percentatge que va augmentant en funció de la suma. Com més gran sigui la nòmina, més gran serà el percentatge que es retindrà per pagar el deute.

L'objectiu d'aquesta mesura és assegurar que el contribuent no pugui evitar el pagament. Alhora, s'intenta no deixar-ho en una situació financera crítica. Tot i això, Hisenda no s'aturarà fins que hagi recuperat la totalitat del deute.

Dona preocupada a una oficina amb el logo de l'Agència Tributària.

Aquests embargaments s'apliquen exclusivament sobre la part del sou que excedeix el salari mínim interprofessional (SMI). Els percentatges de retenció es calculen segons trams d'ingressos, de manera progressiva:

  • Entre 1.134 i 2.160 euros: 30% de retenció de la part que excedeix el salari mínim.
  • Entre 2.160 i 3.240 euros: 50% de retenció de la part que excedeix el salari mínim.
  • Entre 3.240 i 4.320 euros: 60% de retenció de la part que excedeix el salari mínim.
  • Entre 4.320 i 5.400 euros: 75% de retenció de la part que excedeix el salari mínim.
  • Més de 5.400 euros: 90% de retenció de la part que excedeix el salari mínim.

Aquest sistema cerca equilibrar la recuperació del deute amb la protecció mínima dels ingressos del deutor.

Si amb l'embargament d'una part de la nòmina no és suficient, continuarà traient una part dels diners dels sous següents. Això fins que els diners del deute s'hagin recuperat del tot.

Noia preocupada mirant el mòbil i l'oficina de l'Agència Tributària darrere

Hisenda va de debò

Aquest recurs és només una de les eines que Hisenda té a la vostra disposició. En cas que l'embargament de sou no sigui suficient, l'Agència pot procedir a embargar comptes bancaris, propietats i fins i tot la retenció de devolucions d'impostos.

El missatge és clar: si tens deutes amb Hisenda, el millor és posar-se al dia com més aviat millor, perquè l'Agència Tributària no es quedarà de braços plegats.

➡️ Economia

Més notícies: