Una parella intercanviant anells de casament amb el logo de l'Agència Tributària a la cantonada inferior dreta.
ECONOMIA

Hisenda té un avís per a tu si t'has casat aquest estiu: què passa amb els regals

Si t'has casat fa poc i no ho has fet amb els regals del casament, Hisenda te'n pot anar darrere mateix

Hisenda manté una vigilància constant sobre les finances dels ciutadans, i ningú no escapa al seu control. L'Agència Tributària no només té accés a una gran quantitat d'informació, sinó que també investiga quan detecta moviments sospitosos o declarats.

Per això, és fonamental ser molt curós amb tot allò relacionat amb Hisenda. Fins i tot en situacions quotidianes o festives que, en aparença, podrien semblar irrellevants des del punt de vista fiscal.

Una parella de Novios es fa un petó mentre estan asseguts a l'aire lliure, amb una imatge superposada de diners lligats amb un llaç rosa.

Un dels exemples més clars, i que moltes persones desconeixen, és el cas dels regals de casament. Encara que sembli sorprenent, aquests regals estan subjectes a control fiscal, ja que Hisenda els considera donacions. Segons la llei, qualsevol regal o donació s'ha de declarar a l'impost de successions i donacions.

A la pràctica, és cert que la majoria de les persones no declara els regals de casament, especialment quan les quantitats no són elevades. Tot i això, Hisenda té la capacitat d'investigar si detecta alguna cosa irregular o si els imports rebuts són significatius.

Home en vestit sostenint una lupa a una oficina amb un logotip d'Hisenda al fons.

El problema principal sorgeix quan els regals, especialment en forma de diners, superen certs límits, o si els moviments financers associats a aquests regals aixequen sospites.

El llindar dels 3.000 euros

Un exemple clau és el de les transferències bancàries. Si la parella rep un regal en forma de transferència de més de 3.000 euros, el banc té l'obligació d'informar automàticament Hisenda.

En aquests casos, Hisenda pot exigir que se n'especifiqui l'origen. Si es tracta d'un regal de casament, seria correcte declarar-lo com una donació. No fer-ho podria derivar en sancions, especialment si Hisenda decideix investigar-ne el cas.

Imatge de fons d´una parella en un casament amb les mans de l´home al´esquena de la dona, i una altra imatge d´unes mans comptant bitllets de 50 euros

El mateix passa si reben diverses transferències periòdiques de quantitats similars. Encara que la suma individual de cada transferència sigui menor a 3.000 euros. El fet de rebre ingressos regulars pot fer que Hisenda posi la seva atenció en aquests moviments.

Què passa amb l'efectiu?

Els diners en efectiu també són un punt crític. Si la parella rep diners en mà durant el casament i després decideixen ingressar-los en un compte bancari, el límit de 3.000 euros torna a ser crucial.

Si l'import supera aquesta quantitat, el banc també està obligat a notificar-ho a Hisenda. Això podria desencadenar una investigació si no es justifica l'origen dels fons adequadament.

Muntatge amb una imatge de dos nuvis vestits de casament i unes mans amb bitllets d'euro

Tot i que és cert que Hisenda no sol investigar regals de casament menors, les donacions més importants sí que poden cridar l'atenció. Especialment quan es fan mitjançant transferències o quan els diners en efectiu ingressen al sistema bancari en quantitats elevades. En aquests casos, és recomanable estar al corrent de les implicacions fiscals i actuar amb prudència per evitar problemes.

Si Hisenda detecta que una donació no ha estat declarada correctament, podrien enfrontar-se a sancions. Aquestes sancions poden variar en funció de la gravetat de la infracció. Inclouen multes econòmiques que se sumen als impostos que no s'hagin pagat inicialment.

➡️ Economia

Més notícies: