Un home sorprès amb bitllets d?euro a la mà i un logotip en un cercle vermell.
ECONOMIA

Avís seriós d'Hisenda per a milers de propietaris: multa si no ho declares el 2025

Des d'Hisenda hi ha certs impostos que es cobren als propietaris any rere any, però només en certs casos

Hisenda ha posat especial atenció a l'habitatge, enfocant-se no només a les compravendes, sinó també al control del lloguer d'immobles. Tot i que tenir una casa en propietat no sol generar obligacions tributàries directes anuals, hi ha certs casos on la intervenció d'Hisenda és inevitable.

Un exemple clar és quan algú té una segona residència i decideix llogar-la per obtenir ingressos extres. En aquest escenari, Hisenda no només vigila els beneficis obtinguts, sinó que exigeix el compliment de les obligacions fiscals associades.

Edifici d´apartaments amb un símbol d´advertència i un logotip en primer pla.

El que Hisenda t'exigirà si poses una propietat de lloguer

El lloguer d'una propietat genera rendes que han de ser declarades com a rendiments de capital immobiliari, tal com estableix la llei de l'IRPF. Segons Hisenda, això s'aplica tant als lloguers d'habitatges com als de locals comercials, places de garatge o immobles rústics.

Els propietaris que guanyin més de 1.000 euros el 2024 per lloguer estan obligats a incloure aquests ingressos a la seva declaració de la Renda del 2025. Aquest requisit busca assegurar que l'Estat recapti els impostos corresponents als beneficis derivats d'aquests lloguers.

Un home amb expressió de confusió es grata el cap davant d'un logotip d'Hisenda en una oficina.

En alguns casos, l'arrendament d'un habitatge es pot considerar una activitat empresarial, en lloc de tributar com a capital immobiliari. Això passa quan el propietari té contractada una persona a jornada completa per a la gestió del lloguer. Sota aquestes condicions, els ingressos obtinguts s'han de declarar com a part d'una activitat econòmica, cosa que comporta un tractament fiscal diferent.

La multa que et pot arribar si no ho fas

No complir l'obligació de declarar els ingressos provinents del lloguer pot derivar en sancions econòmiques. La Llei General Tributària estableix que les multes varien en funció de la gravetat de l'incompliment i de la suma defraudada.

Un home gran revisa un document mentre sosté les ulleres, amb un logotip de colors en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.

En el cas d'infraccions lleus, quan la quantitat defraudada és inferior a 3.000 euros, la multa pot assolir el 50% de la suma no declarada. Si la infracció és greu, amb sumes superiors a 3.000 euros, les sancions poden oscil·lar entre el 50% i el 100% del defraudat. En els casos més greus, les multes poden arribar fins al 150% dels ingressos no declarats.

Aquest nivell de vigilància reflecteix l'esforç d'Hisenda per controlar una activitat que, per a molts propietaris, representa una font addicional d'ingressos. El lloguer d'immobles és una operació que genera rendibilitat i, com a tal, Hisenda s'assegura que els contribuents compleixin les obligacions fiscals.

➡️ Economia

Més notícies: