Una reunió de negocis a una oficina moderna amb un avís de l'Agència Tributària en primer pla.
ECONOMIA

Hisenda es posa seriosa i ja no passa ni una: avís urgent a tots aquests treballadors

Ja s'ha informat des d'Hisenda que a partir d'ara hi haurà un canvi en les dinàmiques de control i investigació

Hisenda està reforçant les estratègies de control fiscal amb mesures més estrictes dirigides a autònoms i empreses, sectors on es concentren bona part dels fraus fiscals detectats. Aquestes accions busquen combatre l'economia submergida i garantir una recaptació més eficient, ajustant-se als canvis dels hàbits financers i tecnològics.

Canvi clau a l'estratègia d'Hisenda

Una de les novetats principals és el canvi en la periodicitat dels reports d'informació per part de les entitats financeres.

Fins ara, els bancs informaven anualment sobre els moviments dels comptes dels clients. Amb les noves disposicions, aquesta informació serà remesa mensualment i inclourà dades més detallades sobre els cobraments rebuts per autònoms i empreses.

Home amb expressió de sorpresa i mans a la cara, amb el logotip de l'Agència Tributària i persones treballant al fons.

Entre els aspectes que s'inclouran en aquests reports destaquen els pagaments fets mitjançant targetes de crèdit i dèbit, Terminals Punt de Venda (TPV), datàfons i aplicacions de pagament mòbil com Bizum. Aquest enfocament cerca identificar de forma més ràpida possibles irregularitats o fraus en les operacions comercials.

Més control sobre noves formes de pagament

La vigilància d'Hisenda no només es limita als mitjans de pagament tradicionals. Hisenda també està ampliant el seu abast cap a les noves modalitats, com ara les targetes de prepagament i virtuals, molt utilitzades en el comerç electrònic.

La intenció és conèixer la titularitat d'aquestes targetes i rebre informació sobre les compres realitzades, especialment si superen un import determinat.

Persona analitzant gràfics financers amb un ordinador portàtil al fons i un logotip de lAgència Tributària en un cercle vermell.

Aquest control s'estendrà no només als bancs tradicionals espanyols, sinó també a entitats financeres internacionals amb activitat al país. Un moviment clau en un context on el comerç en línia i les transaccions transfrontereres són cada vegada més comuns.

Objectius: major equitat i detecció primerenca del frau

Hisenda argumenta que aquests canvis permetran una millor avaluació del risc recaptatori i una capacitat més gran per detectar irregularitats de forma primerenca. Això no només facilitarà la investigació de fraus, sinó també la implementació de mesures cautelars, com ara embargaments, amb més rapidesa.

A més, s'espera que aquestes mesures contribueixin a una equitat més gran en el sistema tributari. Han d'assegurar que tots els contribuents, siguin autònoms, empreses o grans corporacions, compleixin les seves obligacions fiscals de manera proporcional.

Imatge de fons d´una persona pagant amb una targeta en un tpv i una altra imatge d´un logo d´Hisenda

Tot i que aquestes iniciatives busquen millorar la transparència i l'eficiència fiscal, també han generat inquietud entre els sectors afectats. Alguns autònoms i petites empreses tenen por que l'increment en les obligacions informatives i l'escrutini financer representi una càrrega administrativa addicional, especialment per a aquells amb recursos limitats.

Per part seva, les entitats financeres hauran d'adaptar-se a les noves exigències tecnològiques i logístiques. Serà així per complir els terminis i el nivell de detall requerit.

Amb aquesta estratègia, Hisenda es posiciona a l'avantguarda del control fiscal a Europa. S'adapta a la realitat d'un món cada cop més digitalitzat i globalitzat.

➡️ Economia

Més notícies: