Una persona lliura unes claus a una altra, amb una casa i uns papers sobre la taula, i al cercle, el logotip d'Hisenda
ECONOMIA

Hisenda ho ha confirmat: avís a tots els propietaris amb habitatges de lloguer

Hi ha alguna cosa que cal tenir molt en compte de cara a la propera declaració de la Renda i que molts desconeixen

Ser propietari d'un habitatge llogat implica una sèrie de responsabilitats amb Hisenda. És fonamental conèixer els aspectes fiscals per evitar problemes amb l'Agència Tributària i alhora aprofitar els avantatges fiscals que la legislació permet.

La majoria de persones saben que han de tributar pels ingressos obtinguts del lloguer. Tot i això, hi ha detalls i situacions particulars que no sempre són tan evidents. Especialment quan sorgeixen complicacions com els impagaments.

Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, davant d?un logotip d?una entitat governamental, amb una imatge superposada d?una mà sostenint bitllets d?euro.

Tributació a Hisenda pels Ingressos del Lloguer

Els ingressos que reben el lloguer d'un habitatge estan subjectes a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) d'Hisenda. Aquests ingressos han de ser inclosos a la declaració de la Renda del propietari, com a rendiments del capital immobiliari.

Tot i això, el que de vegades no és tan clar són les implicacions dels impagaments i com s'han de gestionar. És una cosa no tan comuna, però cal tenir-ho en compte per si et passa.

Què passa si un llogater no paga? Hisenda respon

Un dels principals problemes a què es poden enfrontar els propietaris d'habitatges llogats és l'impagament de la renda per part de l'inquilí. Encara que l'arrendador no rebi els pagaments corresponents, la normativa d'Hisenda estableix que les rendes meritades han de ser declarades.

Dona pensativa amb la mà a la boca i un símbol d'alerta sobre un logotip en primer pla.

És a dir, encara que l'inquilí no hagi abonat la quota, el propietari té l'obligació d'incloure-la a la declaració de la Renda. Ho farà com a ingrés del lloguer.

Però no tot és tan senzill. La llei preveu certs mecanismes per alleujar la càrrega fiscal del propietari en cas d'impagament. En primer lloc, els saldos pendents de cobrament poden ser deduïbles en determinades circumstàncies, sempre que es compleixin certs requisits.

Així es dedueixen els impagaments davant d'Hisenda

Segons la legislació vigent, les quotes impagades es poden deduir davant Hisenda com a despeses. Tot i que només és si han passat més de sis mesos des de la primera gestió de cobrament. I sempre que s'hagi intentat cobrar el deute de manera efectiva.

Un logotip de l'Agència Tributària, una encaixada de mans entre dues persones, una casa en miniatura sobre una taula i una dona amb expressió de sorpresa en un cercle.

Aquest període de sis mesos és crucial perquè les quotes no abonades puguin ser considerades com a saldos de cobrament dubtós. Això permet als propietaris deduir-los a la seva declaració de la Renda.

Per exemple, si un llogater no paga la seva renda durant els primers sis mesos del 2023, el propietari podrà deduir aquestes rendes impagades com a despesa. I ho podrà fer tot i haver-les declarat com a ingrés. Això s'aconsegueix si, a 31 de desembre de 2023, no s'han produït cobraments nous d'aquestes quotes.

Si en el futur el propietari aconsegueix cobrar el saldo pendent, aquesta quantitat serà computada com a ingrés. Serà a l'exercici fiscal corresponent al moment del cobrament.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda

Exemple pràctic

Imaginem que un arrendador té un contracte de lloguer amb un llogater que, durant el 2023, no paga tres mensualitats del lloguer. El propietari ha de declarar les rendes corresponents als 12 mesos, encara que el llogater no hagi pagat totes les quotes.

Tot i això, si el deute de l'inquilí és de fa més de sis mesos i se segueix gestionant, el propietari podrà deduir com a despesa les rendes no pagades. En cas que posteriorment l'arrendador aconsegueixi recuperar part o tot l'import pendent, haurà de reintegrar aquests cobraments com a ingressos a la següent declaració de la Renda.

➡️ Economia

Més notícies: