Hisenda té una novetat per a tots els empresaris, i a molts no els agradarà gens
Ningú no escapa del control d'Hisenda, i cada vegada són més les dades que cal proporcionar a l'entitat
Hisenda sempre està buscant noves maneres de dir adeu al frau fiscal i limitar la possibilitat de dur-lo a terme. Any rere any, les autoritats fiscals introdueixen innovacions i mesures per assegurar més transparència i compliment de les obligacions tributàries.
Aquestes accions no només busquen detectar i sancionar el frau existent, sinó també prevenir intents futurs d'evasió fiscal. La implementació de tecnologies avançades, l'enfortiment de la cooperació internacional i l'actualització constant de les normatives són algunes de les estratègies d'Hisenda. Les utilitza per mantenir-se un pas endavant en la lluita contra el frau.
Canvi per a tots els empresaris
A partir del 3 de febrer del 2025, Hisenda exigirà a les empreses revelar qui són els seus veritables propietaris. Les empreses han de proporcionar aquesta informació en donar-se d'alta, baixa o modificar qualsevol dada al Cens d'empresaris, professionals i retenidors.
Les companyies hauran de comunicar a Hisenda detalls com el DNI o el número d'identificació d'estrangers si el titular no és espanyol. També el nom, els cognoms, la data de naixement, la nacionalitat, el país d'expedició del número d'identificació i el país de residència.
Aquesta nova normativa sorgeix de la Llei del 24 de maig del 2023, que va incorporar la Directiva europea DAC 7 per combatre el frau fiscal i el blanqueig de capitals. La llei també obliga plataformes digitals com Wallapop a informar el fisc sobre les vendes dels seus usuaris.
Les empreses han de reportar la informació dels titulars reals a través del Model 036 de Declaració censal d'alta, modificació i baixa al Cens d'empresaris. Hisenda ha presentat el Projecte d'Ordre per modificar aquest model i ha permès que els afectats presentin observacions fins al 5 d'agost. El nou Model 036 tindrà una pàgina addicional per incloure les dades dels titulars reals.
A partir de quan?
La nova normativa entrarà en vigor el 3 de febrer de 2025. Aquesta obligació afectarà tots els empresaris que operin a Espanya, els que paguin rendes subjectes a retenció, els no residents amb negocis al país i socis, hereus o participants d'entitats que desenvolupin activitats empresarials.
L'objectiu és augmentar la transparència i lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de capitals. Hisenda busca garantir que es conegui la identitat dels propietaris reals de les empreses que operen al país.
Més notícies: