Una distracció et pot sortir molt cara: la Seguretat Social et deixarà sense l'ajuda
La Seguretat Social posa com a exemple l'error comès per un home, que va introduir malament la seva adreça
Un error petit a l'hora de sol·licitar una ajuda de la Seguretat Social, com ara l'Ingrés Mínim Vital (IMV), et pot sortir molt car. D'això en pot donar bona fe un ciutadà d'Aragó, que es va veure privat d'aquesta prestació per haver comès un error a l'adreça del seu domicili a la sol·licitud.
Encara que complia tots els requisits necessaris per rebre l'ajuda, la Seguretat Social li va denegar l'IMV a causa d'aquest error. L'error va ser corregit posteriorment i va començar a rebre l'ajuda. Tanmateix, el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA) no va reconèixer el dret a rebre els pagaments amb caràcter retroactiu.
Aquest cas, que va sortir a la llum en una sentència recent del TSJA, subratlla la importància d'emplenar correctament les sol·licituds. Els formularis per a l'IMV requereixen una sèrie de dades que han d'estar completes i exactes. Des de l'adreça fins al número de telèfon i els documents acreditatius, qualsevol error podria derivar en la denegació de l'ajuda.
Requisits de l'Ingrés Mínim Vital i errors freqüents
L'IMV és una prestació dissenyada per donar suport a famílies en situació vulnerable. Però per accedir-hi és essencial complir certs requisits, com ara la manca d'ingressos suficients o un patrimoni que no superi els límits de la normativa. A més, els sol·licitants han de presentar correctament tota la documentació exigida per la Seguretat Social.
Un dels errors més comuns, a més de la introducció incorrecta de dades personals com ara l'adreça, és la manca de documents acreditatius com el certificat d'empadronament. Segons dades recents, un percentatge considerable de sol·licituds ha estat rebutjat per errors en la documentació o l'incompliment dels requisits econòmics establerts.
Com evitar problemes a la teva sol·licitud
Per evitar la denegació de l'IMV és fonamental revisar amb cura cada apartat del formulari abans d'enviar-lo. A més, si la sol·licitud és rebutjada per un error a les dades, el sol·licitant pot corregir la sentència i tornar a presentar la sol·licitud. Tot i això, tal com va demostrar el cas del veí d'Aragó, no sempre és possible reclamar els pagaments amb efecte retroactiu.
La Seguretat Social està en revisió constant de les sol·licituds rebudes i, encara que hi ha la possibilitat de reclamar en cas de denegació, és millor prevenir-ho revisant la sol·licitud abans d'enviar-la. Un simple error pot costar-te mesos d'ajuda que podries necessitar amb urgència. Per tant, revisa la teva sol·licitud i assegura't que totes les dades són correctes per evitar contratemps.
Més notícies: