Un home gran amb camisa blava i ulleres està assegut en una taula usant una calculadora i revisant documents, mentre que en un cercle vermell es mostra una imatge de mans intercanviant bitllets de 50 euros amb un símbol d'exclamació a la cantonada.
ECONOMIA

Si cobres una pensió, molt de compte: el que has de saber ja per evitar sorpreses

Els canvis del 2025 afectaran les pensions i moltes persones no saben quants diners rebran a l'hora de jubilar-se

Si ets a prop de la jubilació i et preguntes com es calcularà la teva pensió el 2025, no estàs sol. Els canvis al sistema de pensions poden generar confusió i és normal sentir-se desorientat.

El primer concepte que has de conèixer és la base reguladora. Aquesta és la xifra que la Seguretat Social farà servir per fixar la suma de la teva pensió.

Un home gran, amb els polzes enlaire, sobre una imatge de calculadora al fons, i al cercle, uns bitllets d'euros

En termes simples, la base reguladora és una mitjana del que has cotitzat al llarg de la teva vida laboral. És crucial entendre que, a partir del 2025, es prendran en compte els darrers 25 anys de cotitzacions.

El càlcul de la base reguladora el 2025

El procés de càlcul per al 2025 es basa en els darrers 25 anys d'aportacions, és a dir, es consideraran 300 mesos cotitzats. Tot i això, la xifra total no se sumarà directament.

Al seu lloc, la Seguretat Social aplicarà un ajust per compensar la inflació a les cotitzacions més antigues, assegurant que la teva pensió mantingui el seu valor amb el temps. Cal esmentar que els dos darrers anys de cotització no patiran ajustaments, s'utilitzaran tal com es van registrar.

Per calcular la teva pensió, la xifra resultant de la suma de les bases de cotització es dividirà per 350. Aquest divisor pot semblar estrany, però està dissenyat per oferir una xifra més precisa i realista en el càlcul de la teva pensió.

Què fer si hi ha períodes sense cotització

És important reconèixer que no tots els treballadors tenen una carrera laboral contínua. Per a aquells que han tingut períodes sense cotitzar, hi ha un mecanisme anomenat “integració de llacunes”.

Home pensatiu en una oficina moderna amb escriptoris i ordinadors.

Això permet emplenar aquests espais amb bases fictícies. Tot i que aquesta integració no representa el 100% del que hauries guanyat, proporciona un suport addicional que pot millorar la teva pensió final. Malauradament, els treballadors autònoms i els empleats de la llar no es poden beneficiar d'aquesta opció.

L'impacte dels anys cotitzats

Un cop establerta la base reguladora, el pas següent és determinar quin percentatge d'aquesta base et correspon. Aquest percentatge depèn directament dels anys que has cotitzat.

Si has treballat com a mínim 15 anys, tens dret al 50% de la base reguladora. Per exemple, si la base reguladora és de 1.000 euros, la teva pensió seria de 500 euros.

Si la teva trajectòria laboral inclou més anys de cotització, el percentatge s'incrementarà. Pels primers 49 mesos addicionals, rebràs un augment del 0,21% per cada mes treballat.

Per als 209 mesos següents, l'increment serà del 0,19%. Per assolir el 100% de la base reguladora, hauries d'haver cotitzat almenys 36 anys i mig. Si aconsegueixes aquest objectiu, gaudiràs d'una pensió completa.

Muntatge amb dues persones treballant a l'interior d'una fàbrica, un cercle amb bitllets d'euro diversos i tres signes d'exclamació vermells

La importància de revisar el teu historial laboral

Per evitar sorpreses en arribar a la jubilació, és fonamental que els treballadors revisin regularment la seva vida laboral a la Seguretat Social.

Les dades de cotització que tinguis al teu historial determinaran la suma de la teva pensió futura. Un error en aquesta informació pot tenir repercussions significatives a la teva pensió final.

Mantenir-se informat sobre qualsevol canvi al sistema de pensions és igualment important. Cada any es poden presentar novetats que afectin la manera com es calcula la teva pensió. Així, conèixer i planificar és fonamental per assegurar una jubilació tranquil·la.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: