Avís important d'Hisenda: si acostumes a fer això, et tenen fitxat
Aquest mètode d'Hisenda serveix per verificar possibles infraccions dels contribuents
L'Agència Tributària espanyola ha fet un pas més en la lluita contra el frau fiscal aprofitant les noves tecnologies. En un món dominat per les xarxes socials, Hisenda les fa servir per detectar irregularitats fiscals.
Aquesta mesura de vigilància ha guanyat rellevància en els darrers anys. Especialment, a causa de l'auge de plataformes com Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter).
Xarxes socials com a eina de control fiscal
Hisenda no només vigila grans empreses o figures públiques, també se centra en autònoms i petits negocis.
A través de les publicacions a les xarxes socials, l'Agència Tributària pot obtenir informació valuosa sobre l'activitat econòmica dels contribuents.
Sectors més afectats
Els sectors més susceptibles a aquest tipus de vigilància solen ser aquells on l'efectiu encara té un pes considerable. O és més difícil rastrejar els ingressos.
Un dels sectors més observats és l'hostaleria, a causa de la naturalesa fluctuant de la seva activitat. I de l'ús habitual de xarxes socials per promocionar els seus serveis. Bars, restaurants i hotels que publiquen imatges de locals plens o esdeveniments amb èxit poden cridar l'atenció d'Hisenda si els seus ingressos no coincideixen amb el que exhibeixen a les xarxes.
Un altre sector afectat és el dels professionals independents o freelancers, especialment aquells en activitats creatives com ara fotògrafs, dissenyadors gràfics o músics.
Les xarxes socials són eines clau per a aquests treballadors. I moltes vegades fan servir aquestes plataformes com a aparadors per mostrar la seva feina i atraure nous clients. Això no obstant, si els seus ingressos declarats no coincideixen amb l'activitat visible a les xarxes, podrien ser objecte d'una investigació fiscal.
Com es fa servir la informació?
La informació de xarxes socials no es fa servir de manera aïllada ni com a única prova d'una possible infracció fiscal.
Les autoritats fiscals sempre contrasten aquesta informació amb altres documents i registres, com ara moviments bancaris, facturació, contractes i declaracions anteriors. És a dir, si Hisenda detecta alguna discrepància a les xarxes socials, la informació serà validada amb proves addicionals abans que es prenguin mesures.
A més, l'Agència Tributària garanteix que no se sancionarà un contribuent únicament basant-se en la seva activitat a xarxes socials.
La recopilació d'aquestes dades només és una part d'un enfocament més ampli que combina múltiples fonts per prendre decisions justes i ben fonamentades.
Evitar problemes amb Hisenda
Amb aquest nou enfocament d'Hisenda, és crucial que treballadors i autònoms mantinguin coherència entre la seva activitat a les xarxes socials i les seves declaracions fiscals.
No només és important declarar correctament els ingressos, sinó també tenir en compte que la informació publicada a plataformes digitals pot ser utilitzada com a prova en una investigació.
Per evitar sancions, és aconsellable mantenir una comptabilitat precisa i actualitzada, i declarar tots els ingressos, inclosos els generats en efectiu o per feines menors.
A més, la transparència en la informació financera i la regularització dels comptes personals i empresarials són aspectes clau per evitar problemes amb Hisenda.
Més notícies: