Hisenda fa un avís el 2024: els usuaris de Wallapop que sí que hauran de declarar
Des de la plataforma asseguren que no són tots els usuaris els que hauran de declarar els seus moviments
La plataforma de compravenda Wallapop ha guanyat una gran popularitat en els darrers anys, permetent a milions de persones comprar i vendre productes de manera fàcil i ràpida. Tot i això, amb l'augment de transaccions realitzades en aquest tipus de llocs, Hisenda ha decidit implementar noves regulacions per assegurar que els ingressos obtinguts siguin degudament declarats.
Els usuaris de Wallapop han de ser conscients de les seves responsabilitats fiscals i portar un registre de les transaccions realitzades a l'aplicació. És important guardar els rebuts i documentació de les compres i vendes per poder justificar els ingressos en cas que sigui necessari. Hisenda pot requerir informació detallada sobre les transaccions per verificar la declaració correcta dels ingressos.
Què estableix la nova normativa?
Hisenda ha assenyalat que les vendes ocasionals d'articles usats entre particulars no solen estar subjectes a tributació. Tot i això, hi ha una obligació recent de declarar els ingressos quan aquests assoleixen certs llindars o condicions específiques.
La implementació d'aquesta normativa per part d'Hisenda reflecteix la necessitat d'adaptar les regulacions fiscals a la realitat de l'economia col·laborativa i les plataformes digitals. Wallapop, igual que altres de similars, crea nous reptes en termes de fiscalitat i control d'ingressos.
A partir del 2023, les persones que hagin realitzat més de 30 compravendes o facturat més de 2.000 euros en llocs de venda de segona mà hauran d'incloure aquestes operacions a la seva declaració de la Renda.
Aquesta mesura s'emmarca en el reial decret aprovat pel Consell de Ministres al gener, que culmina la transposició de la directiva europea DAC7.
A quina quantitat de persones afecta
La veritat és que, malgrat que en un primer moment moltes persones es van alertar, la realitat és que no afecta a penes els usuaris. I és que n'hi ha pocs que compleixin aquests requisits d'Hisenda.
Wallapop estima que només un 1% dels seus 19 milions d'usuaris assolirà els límits establerts per la directiva europea DAC7, traslladada recentment a Espanya. La fiscalitat no ha canviat: només han de tributar els articles que s'hagin revalorat des de la compra, generant un guany patrimonial.
Els més afectats per aquesta normativa seran els professionals que utilitzen aquestes plataformes per vendre els productes. Han d'incloure aquestes transaccions en la declaració de la renda si superen els llindars establerts.
Més notícies: