Imatge de fons d'unes persones a una oficina d'Hisenda i una altra en primer pla d'un home amb ulleres mirant un mòbil sorprès
ECONOMIA

L'avís que han llançat sobre demanar hora a Hisenda: podries veure't afectat

Hisenda rep crítiques recurrents davant la impossibilitat d'aconseguir hora en algunes de les seves oficines

L'Agència Tributària és objecte d'avaluació anual per part dels ciutadans a través del Consell de Defensa del Contribuent (CDC). L'any 2023, les queixes es van centrar en tres aspectes principals: lentitud en la tramitació de gestions, la impossibilitat de demanar hora i els retards en la devolució de la Renda per part d'Hisenda.

Es tracta de tres problemes que persisteixen des de ja fa uns quants anys i que compliquen la vida a més d'un. En aquest sentit, parlem d'un descontentament generalitzat entre la ciutadania respecte a Hisenda.

Hisenda no aconsegueix aplacar les crítiques a la cita prèvia

Segons la Memòria 2023, es van recollir un total de 7.044 queixes dels usuaris, cosa que evidencia la insatisfacció amb el servei proporcionat per Hisenda. Tot i que l'informe reconeix que Hisenda té prou capacitat per atendre la demanda, aquesta no es manifesta de manera uniforme a tot el país. El sistema de cita prèvia és un exemple clar d'aquesta disparitat: en algunes oficines resulta eficaç, mentre que en altres es mostra insuficient.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària a una de les campanyes de la Declaració de la Renda i cercle vermell amb portàtil

El sistema de cita prèvia es va introduir el 2015 i es va fer obligatori durant la pandèmia. Tot i això, els experts avisen que ha sorgit un creixent rebuig a aquest sistema a l'Administració.

Encara que s'hagin atès més de 5 milions de contribuents amb cita, les queixes han estat constants des del 2016. De fet, representen entre el 8% i el 10% del total de queixes rebudes anualment.

La lentitud dels tràmits, un altre problema a tenir en compte

La principal queixa dels usuaris el 2023 va ser la demora en els tràmits, amb 912 queixes específiques sobre aquest tema. Si se sumen les queixes relacionades amb altres àrees com la Direcció General de Cadastre (343 queixes), el Tribunal Econòmic Administratiu (37 queixes) i la Direcció General de Tributs (45 queixes), el total puja a 1.337.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Tot i les crítiques, l'informe subratlla que la cita prèvia ha contribuït a millorar els temps d'espera a les oficines d'Hisenda. Abans de la implementació d'aquest sistema, el 2012 els contribuents esperaven una mitjana de 12,27 minuts per ser atesos. El 2022, aquest temps es va reduir a 3,57 minuts, cosa que ha permès un estalvi total de prop de 700.000 hores per als usuaris.

Els experts conclouen que, tot i que la cita prèvia no està exempta de problemes, és el sistema més adequat per organitzar l'atenció personal a les oficines d'Hisenda. L'experiència acumulada i els resultats obtinguts des de la implementació demostren que ofereix un equilibri raonable entre qualitat i eficiència. Per tant, eliminar la cita prèvia no es considera una alternativa viable ni una opció justificada pel marc normatiu actual.

➡️ Economia

Més notícies: