Adeu lloguer: Gir de 180 graus amb els contractes a Espanya i ja hi ha reaccions
El contracte de lloguer ampliarà el 'dret de permanència a l'habitatge', cosa que indigna els propietaris
La recent reforma de la Llei de Lloguers a Espanya ha introduït un canvi significatiu amb el lloguer, que ja causa un gran enrenou. I el que se suposa que faria és donar més estabilitat a un mercat immobiliari molt tensionat, està provocant molta polèmica.
Aquest nou marc normatiu contempla que aquells que lloguen un habitatge puguin romandre-hi, fins i tot si no se'ls renova el contracte. Això sí, sempre que es compleixin algunes condicions. Una nova realitat que xoca frontalment amb els interessos de la majoria dels propietaris.
El dret de permanència, la polèmica novetat amb els lloguers
Parlem del que s'ha anomenat dret de permanència a l'habitatge. Segons el que estipula el Ministeri d'Habitatge, els contractes signats a partir del 6 de març de 2019 tindran una pròrroga automàtica. Això sí, únicament quan la durada inicial és inferior a 5 anys (per a una persona física) o 7 anys (per a una persona jurídica).
Aquest dret garanteix que els llogaters puguin continuar vivint a la propietat fins a completar aquest període. Per això, hauran d'estar al dia en els pagaments i compleixin les condicions del contracte original. Amb aquesta decisió, el Govern ha volgut acontentar els seus aliats, encara que perjudicant una vegada més els propietaris.
Els propietaris, en peus de guerra contra la norma
La reforma ha generat preocupació entre els propietaris, que veuen limitada la seva capacitat per disposar lliurement dels immobles. I és que, un cop finalitzat el contracte original, són ells els que volen decidir què fer amb les propietats. Moltes vegades pensen a vendre, canviar d'inquilí o ajustar la renda a preus de mercat, cosa que ja no els serà tan fàcil.
La majoria d'associacions de propietaris adverteixen que aquesta mesura podria desincentivar l'oferta d'habitatges de lloguer. Argumenten que els propietaris podrien preferir altres maneres d'inversió menys regulades o evitar llogar a llarg termini. Tot això per mantenir més flexibilitat en l'ús de les propietats.
El més curiós és que la nova normativa tampoc no ha aconseguit satisfer els que, a priori, haurien d'estar a favor. De fet, fins i tot s'han convocat manifestacions per aconseguir una intervenció més agressiva dels lloguers i preus. En definitiva, per als propietaris s'obre un període de gran incertesa en què, com ja és habitual, són els que en surten més perjudicats.
Més notícies: