El nutricionista Julio Basulto ho deixa clar: ‘El tomàquet no té gust perquè...’
Segons el nutricionista Julio Basulto, els tomàquets i altres aliments semblen haver perdut el sabor per un motiu
En una entrevista per a El Periódico, el conegut dietista-nutricionista i docent universitari Julio Basulto va abordar un problema que tots hem notat. Els tomàquets i altres aliments frescos semblen haver perdut el sabor. Segons Basulto, això no és només una qüestió de cultiu o qualitat, ja que tracta, en gran part, de com mengem actualment.
L'auge dels plats preparats
Basulto explica que la nostra alimentació està dominada pels productes precuinats i ultraprocessats. La manca de temps per cuinar a casa ha fet que en depenguem més. Tot i que són ràpids i pràctics, estan carregats de sal, sucres i potenciadors de sabor.
Aquests additius artificials modifiquen la nostra percepció del gust. En acostumar-nos a sabors intensos i artificials, els aliments frescos com els tomàquets ens semblen insípids. Per a Basulto, això té un impacte directe en la nostra relació amb el menjar i la nostra salut.
El nutricionista adverteix que el consum excessiu de sal és un problema seriós. Està relacionat amb malalties cardiovasculars, hipertensió i problemes renals.
Els plats preparats solen contenir quantitats molt elevades de sodi. Això contribueix al desenvolupament de malalties cròniques que podrien evitar-se amb una dieta més equilibrada.
Reduir la sal no només és important per a la salut, sinó també per gaudir dels sabors reals dels aliments. Segons Basulto, reeducar el nostre paladar és clau per millorar la nostra alimentació.
Per recuperar el sabor dels tomàquets i altres aliments frescos, cal canviar certs hàbits. Basulto recomana reduir el consum d'ultraprocessats i prioritzar aliments frescos. En fer-ho, el nostre sentit del gust s'ajusta i tornem a gaudir dels sabors naturals.
Això no passa de la nit al dia. Requereix temps i constància. Tot i això, els beneficis són enormes, ja que no només recuperem el veritable sabor dels aliments, sinó que també millorem la nostra salut i relació amb el menjar.
Julio Basulto insisteix que hi ha una gran diferència entre menjar real i menjar ferralla. Els aliments frescos ens nodreixen i ens aporten beneficis a llarg termini. Per contra, els ultraprocessats poden tenir conseqüències negatives per a la salut.
Més notícies: