Una dona de cabell castany al costat d'un cercle que mostra canyella en pols i branques de canyella.
CONSUM

Beatriz Robles, experta en nutrició: 'Si prens canyella és millor que et fixis en...'

La nutricionista Beatriz Robles alerta sobre els perills de no triar correctament el tipus de canyella que consumeixes

La canyella és una espècie present en moltes receptes i begudes gràcies al seu aroma i sabor únics. A més, se li atribueixen propietats beneficioses, com ara millorar la digestió, regular els nivells de sucre en sang i aportar antioxidants a l'organisme.

No obstant això, el consum diari pot no ser tan innocu com sembla si no triem correctament el tipus de canyella. Sobre això alerta Beatriz Robles, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i graduada en Nutrició Humana i Dietètica, al seu llibre “Menja segur menjant de tot”.

Canyella en branca i canyella en pols sobre una superfície de fusta

Beatriz Robles alerta sobre quina canyella hauries de comprar

Hi ha dues varietats principals de canyella que trobem als supermercats: la canyella de Ceilan i la canyella Cassia. La primera, coneguda com a “canyella veritable”, es considera l'opció més segura i saludable.

La canyella Cassia, més comuna a Europa per ser més econòmica, pot ser problemàtica pel seu alt contingut de cumarina. Aquest compost, clau en el sabor de la canyella, pot ser tòxic en excés i fer malbé el fetge i els ronyons.

Beatriz Robles explica que el problema rau en el fet que la majoria de les persones no saben quin tipus de canyella estan comprant. Moltes etiquetes no especifiquen si és canyella de Ceilan o Cassia, complicant l'elecció. Per això, insisteix en la importància de llegir atentament la informació del producte i, en cas de dubte, optar per marques que indiquin clarament que es tracta de canyella de Ceilan.

Muntatge de noia, terra i canyella

El consum habitual de canyella Cassia en grans quantitats pot ser arriscat pel seu alt nivell de cumarina. Segons diversos estudis, consumir grans dosis de cumarina pot causar danys hepàtics, especialment en persones amb predisposició a problemes de fetge. Per això, la nutricionista recomana moderació, fins i tot si es tracta de canyella de Ceilan, la quantitat de cumarina de la qual és significativament menor.

A més, Beatriz Robles destaca que, tot i que la canyella té beneficis reals per a la salut, no és un aliment miraculós. “Cal integrar-ne el consum en una dieta equilibrada i no veure-la com un remei per solucionar problemes de salut específics”, assenyala. També aconsella diversificar les espècies i els aliments a la nostra alimentació diària per aprofitar una major varietat de nutrients i beneficis.

➡️ Consum

Més notícies: