Alerta alimentària: retiren d'urgència dos coneguts formatges fets a Catalunya
L'AESAN ha ordenat la retirada dels dos productes, que inicialment s'han distribuït a Catalunya i València
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha ordenat la retirada de dos formatges catalans elaborats amb llet crua d'ovella. Ho ha fet després de detectar la presència del bacteri 'Salmonella enteritidis'.
Aquesta mesura s'ha pres després que es reportessin cinc casos de salmonel·losi en persones que van consumir aquests productes. Per evitar un cas de salut pública, s'ha generat l'alerta sanitària.
El primer formatge afectat és el Trevol, produït per la Formatgeria Mas d'Eroles. La contaminació s'ha trobat al lot número 140524, amb data de caducitat 31 de desembre de 2024. Aquest formatge se suma al formatge tou de Casa Mateu, de 400 grams.
Aquest últim ja havia estat assenyalat el 7 d'agost passat després que s'identifiqués un brot de salmonel·losi que va afectar cinc persones. En aquest cas, la recomanació és no consumir cap lot d'aquest producte que tingui una data de caducitat vigent.
Dos formatges fets a Catalunya afectats per salmonel·losi
L'AESAN ha ordenat la retirada dels dos productes, que inicialment s'han distribuït a Catalunya i a la Comunitat Valenciana. Tot i això, no es descarta que aquests formatges hagin estat redistribuïts a altres comunitats autònomes.
Per tant, l'agència ha emès un advertiment general perquè els consumidors no ingerissin cap d'aquests formatges. En cas d'haver-ho fet, recomanen acudir a un centre mèdic si presenten símptomes de salmonel·losi.
Els símptomes d'aquesta infecció bacteriana solen incloure diarrea, vòmits, febre i mal de cap. A més, poden aparèixer entre sis hores i sis dies després de l'exposició al bacteri.
Tot i que en la majoria dels casos la malaltia és lleu, pot ser més greu en nens petits. També per a gent gran i persones amb sistemes immunitaris debilitats. Un fet que fa que la detecció primerenca i el tractament siguin fonamentals.
L'AESAN també ha instat els punts de venda a retirar els productes afectats de manera immediata. A més d'informar les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes perquè prenguin les mesures oportunes.
Arran del que ha passat, s'està duent a terme un seguiment de la situació per assegurar que no hi hagi més productes contaminats al mercat i per prevenir futurs brots.
Més notícies: