Gay assegura que BWAW és “un esdeveniment necessari per avançar cap a la igualtat de gènere”
Organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, aquest esdeveniment de referència per avançar cap a la paritat real a l'àmbit empresarial compta en la present edició amb 67 speakers i un total de 14 sessions
La quarta edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW) ha començat avui en dia consolidant-se com a esdeveniment de referència en matèria d'igualtat en l'àmbit empresarial. La jornada ha posat de manifest els reptes que té la societat i l'entorn empresarial per accelerar cap a la paritat real en sectors clau de l'economia, i en àrees on les dones han estat més infrarepresentades, com és la indústria.
L'acte inaugural de BWAW ha estat presidit per la segona tinenta d'alcaldia i regidora de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, que ha estat acompanyada per la subsecretària d'Hisenda del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Paneque; la secretària general del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva; el delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro; el director general de la Fundació Incyde, Javier Collado; i la directora general del CZFB, Blanca Sorigué.
La segona tinenta d'alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha afirmat que “tenim molts reptes, per això iniciatives com BWAW són molt importants. Cobrem un 17% menys i cal garantir la igualtat. Establir sinergies i avançar junts. A mesura que les dones accedeixen al poder cauen, cauen les barreres”.
Per la seva banda, Blanca Sorigué ha destacat que “és un orgull formar part d'aquesta iniciativa que busca transformar el present i el futur de totes les dones del món, creant un espai on el talent femení pugui explotar tot el seu potencial en igualtat, sense biaixos” de cap mena”.
Al tancament de l'acte, el delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro, ha assegurat “vivim un moment clau per construir un futur sòlid, brillant i igualitari per a totes i tots. Des de l'entitat advoquem fermament per la col·laboració, transparència i activisme per tancar la bretxa. Hem de tractar aquest tema units i sense tabús, el talent femení és essencial per al desenvolupament econòmic i social”.
La dona als alts càrrecs jurídics
Un cop acabada la inauguració, han començat les diferents ponències que es desenvoluparan durant el dia d'avui fins al dijous 7 de març amb 67 speakers de primer nivell. En aquest sentit, la jornada ha començat amb la vertical BLegal i la ponència “La presència de la dona als alts càrrecs jurídics” amb el moderador Joan Roca, president executiu de Roca Junyent i el panell: Sonia Gutiérrez, magistrada del Consell General del Poder Judicial; Susana Ferrer, vicedegana de l'ICAB i Susana Sampedro, inspectora en cap de la Policia Nacional.
Les xifres presentades a la ponència són crucials per entendre el paper de la dona al sector jurídic: a Espanya hi ha 53.000 jutges i magistrats, però només 3.000 són dones; el 60% dels despatxos grans estan representats per dones, però només el 20% és dirigit per elles, i només el 16% del cos de la Policia Nacional és femení . Per accelerar el paper de la dona en aquests sectors, s'ha recalcat la necessitat de la formació, l'esforç i la pedagogia, la recerca de referents masculins i femenins per entendre que es pot arribar als alts càrrecs, i la necessitat d'aparcar la síndrome d'impostora de banda per poder progressar en la carrera professional.
Lideratge femení al sector públic
Més tard, el BWAW s'ha centrat en la vertical BPublic i la ponència “El lideratge femení al sector públic” amb Pere Navarro com a moderador i el panell: Pilar Panque, subsecretària d'Hisenda del Ministeri d'Hisenda del Govern d'Espanya; Esteve Crespo, director Catalunya de RTVE; Marta Elia, secretària general de Transport Terrestre del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible; i Catalina Grimalt, subdirectora general d'Organització i Recursos Interns del Port de Barcelona.
Al sector públic hi ha més d'un 50% de dones, però al parc mòbil de l'Estat només hi ha un 6% de conductores. L'impuls legislatiu, mesures com ara incrementar el salari mínim i la creació de xarxes de suport són mesures essencials per augmentar la participació de la dona en aquests àmbits. A més, l'administració pública està vivint un moment de relleu generacional, cosa que pot ser una oportunitat per atraure nou talent femení. En el cas de RTVE, té un compromís ferm amb la igualtat de tracte i d'oportunitats , amb un pla d'igualtat que és referent a Espanya i a nivell europeu, vetllant també per la paritat en tots els seus continguts audiovisuals.
Desafiaments a què s'enfronten les dones a la Indústria 4.0
La jornada ha avançat amb el panell “Desafiaments a què s'enfronten les dones a la indústria 4.0” al panell pròpiament del BIndustry 4.0. Blanca Sorigué ha actuat com a moderadora al panell de: Paulina Juárez, Senior Vice President de Kion Group; José Carlos Cabaleiro, director general d'AUSSA; Mireia Bonilla, Gerent Production Development a Seat; Anna Sánchez CIO & CDO, de Volkswagen Group Espanya Distribució i Oriol Alcoba , director general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya.
Tal com s'ha posat de manifest durant la sessió, a la indústria hi ha una ocupació femenina inferior al 25%, hi ha 700.000 dones professionals per cada 2 milions d'homes al sector. I només el 9% de les dones ocupen càrrecs d'alta direcció com a CEOs. Si ens enfoquem també a les noves professionals, com les relacionades amb la IA, també hi ha una infrarepresentació, ja que només el 22% de les dones es dediquen a la intel·ligència artificial.
Una de les conclusions de la taula ha girat al voltant de les noves generacions.Encara hi ha molt poques nenes que tinguin interès en enginyeries tècniques. Cal marcar-se un objectiu de diversitat, de riquesa de perspectives per disposar d'entorns més dinàmics i col·laboratius. Una altra de les claus ha estat l'escassetat del talent al sector; per impulsar aquest àmbit és primordial la capacitació , també en qüestions de lideratge i de soft skills. En resum, cal continuar generant referents al món tecnològic, ja que són perfils molt necessaris, i els femenins estan decreixent, i no s'està animant les joves a estudiar les carreres STEM. Les empreses tenen una alta demanda pel talent femení a les àrees digitals.
Aquesta tarda tindrà l'última ponència del dia a la vertical del BMultilateral “Principals prioritats en la relació del multilateralisme”. A càrrec d'Anwar Zibaoui, Coordinador General d'ASCAME i amb el panell: Amaia Celaya, assessora en pràctiques humanitàries, de l'ONU i la CE; Rosa Cañadas, presidenta de la Fundació Tanja, Talea Capital; Mercè Conesa, CEO de Barcelona Global; i Teresa Pedrosa, inspectora de Treball i Seguretat Social del Govern d'Espanya.
La jornada d'avui, dia 6 de març, tractarà sobre les perspectives de gènere a la producció audiovisual; el lideratge femení als RRHH; reciclatge professional com a segona oportunitat; el foment de les polítiques paritàries des de les grans corporacions i la connectivitat al món des de la perspectiva de gènere.
Més notícies: