Una dona amb expressió de sorpresa assenyala cap a una taula amb unes estovalles a quadres verds i blancs, mentre a la cantonada superior dreta hi ha un mapa amb els colors de la bandera catalana i signes d'interrogació.
ACTUALITAT

El tradicional plat català que podria no ser originari de Catalunya i no ho sabies

La recepta és una de les més fàcils i senzilles, però alhora una de les més admirades pel seu sabor

Catalunya té un ampli receptari que fa les delícies dels paladars més exigents. Avui dia és habitual degustar els millors plats de la gastronomia als restaurants amb més estrelles o renom. Però és cert que el bàsic i tradicional acaba conquerint tothom.

Això passa amb un dels plats més populars de Catalunya: el pa amb tomàquet. Ara bé, resulta que la seva procedència i identitat ara no és tan clara i el que s'han apoderat els catalans podria pertànyer a uns altres. Almenys així es desprèn d'una investigació duta a terme per La Razón, on apunta que aquesta elaboració podria ser autòctona d'altres comunitats.

El pa amb tomàquet més enllà de Catalunya

El màrqueting fet amb aquesta elaboració a Catalunya ha estat monumental. Tant que fins ara ningú no dubtava que la seva invenció s'amagava en algun petit poble o ciutat catalana. Però si ampliem per altres localitats, a ningú no se li escapa que el pa amb tomàquet no es consumeix només a Catalunya.

Dona pensativa davant d'un plat de pa amb tomàquet.

Múrcia, el País Valencià o Itàlia tenen plats molt similars que, tot i anomenar-se d'una altra manera, tenen el mateix resultat. Es diu popularment que Múrcia és l'horta d'Espanya, per la qual cosa els tomàquets s'hi conreen i consumeixen a dojo.

A la Comunitat Valenciana tampoc no és estrany veure aquesta elaboració com a acompanyament d'altres plats. El mateix passa a les Balears, on adquirir un pa amb tomàquet és més fàcil i conegut del que molts creuen. De la mateixa manera, aquesta senzilla recepta ha arribat fins a Itàlia.

Allà es coneix com la bruschetta i es menja amb els trossos de tomàquet partits en petits daus. En aquest cas també s'amaneix amb alguna herba aromàtica, però l'arrel culinària continua sent la mateixa.

La recepta més senzilla i amb més èxit

Després de tot aquest descobriment, que el pa amb tomàquet sigui només català queda força en dubte. Això sí, del que ningú no dubta és que es tracta d'una de les receptes més fàcils de preparar. Igual de fàcil que de bona i deliciosa.

Ja que a Catalunya és on més s'ha apostat per internacionalitzar aquest plat, cal explicar com s'elabora a les comarques. Tot es redueix a agafar un tros de pa, tallar-lo per la meitat i torrar-lo. Un cop el pa està llest, s'unta amb tomàquet i es culmina amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra.

Aquesta és la recepta bàsica, però també se li pot afegir abans del tomàquet una mica d'all refregat i una mica de sal. Aquest pas, si el consumeixen nens o persones amb malalties digestives, és millor evitar-ho. A partir d'aquí només queda gaudir i seguir pensant quina és la seva procedència, si és que a algú això li resulta important.

➡️ Actualitat

Més notícies: