Fotomuntatge d'una terrassa plena de gent a Madrid de fons i una rodona vermella al capdavant amb una persona aguantant un cigar amb la mà
ACTUALITAT

Sanitat prohibirà fumar a les terrasses de bars i limita certs vapers

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat la seva intenció d'endurir la llei antitabac en aquesta legislatura

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat aquest dilluns, 11 de desembre, un dels plans nous d'aquesta legislatura que acaba de començar.

Es tracta de la llei antitabac, que va imposar una nova normativa ja fa més d'una dècada. Aleshores, es va dur a terme la prohibició de fumar dins d'establiments i també a prop d'hospitals, parcs infantils o escoles.

Ara, però, Sanitat es planteja endurir aquesta llei. Cosa que implicaria la prohibició del tabac a llocs com a la platja o a les terrasses dels restaurants i bars, on actualment està permès fumar.

Sanitat planteja prohibir fumar a les terrasses

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha deixat clar un dels seus propòsits per a aquesta nova legislatura. Es tracta d'endurir la llei antitabac, que ja va deixar lliures de tabac els interiors dels establiments.

Ara es planteja ampliar aquests espais sense fum a les terrasses de bars i restaurants i també platges. La intenció de Sanitat és recuperar aquesta llei, que havia quedat apartada els darrers anys, i no "donar l'esquena a l'única mesura que més anys de vida i més qualitat de vida pot aportar a la població, que és disminuir el tabaquisme".

La llei podria considerar també els cotxes privats com a espais sense fum. Tot i això, Sanitat considera que encara cal "veure cadascun dels supòsits".

Una cosa que sí que estava contemplada al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025, que havia quedat apartat des de feia tres anys.

Ara, amb la recuperació d'aquest per part de Sanitat, podrien incloure's a la nova normativa. L'objectiu principal és aconseguir que les properes generacions es trobin ja amb un espai considerable lliure de fum, que actualment encara no s'estaria implementant.

La prohibició dels 'vapers', a la llista

Una altra de les prohibicions que planteja Sanitat amb l'enduriment de la nova llei antitabac és la prohibició dels vapejadors d'un sol ús.

"Els alliberadors de nicotina s'han d'incloure a la llei". I és que la ministra de Sanitat considera que són perillosos, ja no només per a la salut, sinó que també generen un impacte negatiu al medi ambient.

Algunes comunitats, com Andalusia, ja han començat per prohibir la venda a menors. Per la seva banda, Galícia ja els equipara al tabac tant en l'ús com en la venda.

Espanya se sumaria, així, a altres països europeus com França o el Regne Unit, que ja apliquen mesures per a la limitació i fins i tot la prohibició d'aquest tipus de vapejadors.